eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla

Évekig húzódhat még az elektronikus jegyrendszer bevezetése - lapszemle

Óriási kihívást jelent a turisztikai iparban a piacképes munkaerő hiánya. Nettó 2,49 milliárd forintos közbeszerzést nyert el a Főmterv Zrt. a kisföldalatti fejlesztésének kiviteli tervezésére.

Rövidesen megismerheti a közvélemény, miről is szólt az úgynevezett kémügy, miután megkezdődött a titkosított iratok minősítésének felülvizsgálata – értesült a Magyar Idők. Hamarosan tehát kiderülhet, hogy pontosan mit is műveltek az orosz titkosszolgák a Gyurcsány-kormány idején a polgári elhárításnál.

A Népszava szerint akár 2020-ig is elhúzódhat, mire bevezetik az elektronikus jegyrendszert Budapesten. Tavaly a BKK még azt ígérte, hogy egy évtizednyi vajúdás után 2018 elejétől végre valóban elindul a papír alapú jegyeket felváltó és a bliccelőket kiszűrő, modern elektromos jegy- és beléptetőrendszer. Egy-két beléptetőkapu felszerelését leszámítva azonban nyoma sincs a rendszer bevezetésének.

A Portfolio arról ír, hogy bár idén is folytatódhat a több éve tartó turisztikai rekordsorozat, ugyanis az év eddigi részében jelentős forgalom- és bevétel-növekedést tapasztaltak a szállodaipar szereplői a tavalyi évhez képest, üzemeltetési oldalról komoly kihívást jelent, hogy a piacképes munkaerő hiányát egyre inkább tetézi a magas fluktuáció. Van olyan szállodalánc, ahol jelenleg 80-90 pozíció áll betöltetlenül, és nemcsak a képzettséget nem igénylő mosogatás és takarítás terén: több recepciós állás is üresen áll ötcsillagos hotelekben.

Nettó 2,49 milliárd forintos közbeszerzést nyert el a Főmterv Zrt. a kisföldalatti fejlesztésének kiviteli tervezésére és a szükséges engedélyek beszerzésére – közli a Világgazdaság. A tervezett három ütemből az elsőben felújítanák a vonalat, és meghosszabbítanák azt a Vigadó térig. A másodikban a Kassai térig bővítenék a pályát, végül egész a körvasútsorig vezetnék a vonalat.

A Pénzcentrum szerint rém drága hónapok várnak a magyar családokra az iskolakezdés miatt. Különösen nehéz helyzetben vannak például a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a nagycsaládosok. Hiszen egy általános iskolás gyermek iskolakezdése alaphangon 10-20 ezer forintba kerül. De persze a különböző eszközök mennyiségétől és minőségétől függően ez az összeg még tovább nőhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×