eur:
390.61
usd:
368.95
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a 180 perc című műsorban 2017. december 22-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Orbán Viktor: ennek az Európai Bizottságnak a napjai meg vannak számlálva

A magyar miniszterelnök nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt. Erről, a jövő évi európai választásokról és arról is beszélt, hogy ereje végén jár.

A kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában reagált az Európai Bizottság legutóbb indított kötelezettségszegési eljárására. "A jó hír, hogy ennek a bizottságnak a napjai meg vannak számlálva, tekintettel arra, hogy a bizottság mandátuma jövő májusban lejár". A magyarországon is májusban lezajló választással nemcsak az Európai Parlament mandátuma szűnik meg, hanem az Európai Bizottságé is.

Orbán Viktor úgy látta, hogy bármit tesz már az Európai Bizottság, az már kifutott az időből. "Nekünk olyan bizottság kell majd az európai választások után, amelyik nem azokat az országokat bünteti, akik megvédik a határaikat, hanem lehetőleg ne büntessen senkit, de ha valakit mégis büntetni akar, akkor inkább azokat, akik beengedték a fennálló európai jogszabályok megsértésével a migránsokat Európába.

Új bizottság kell, új szemlélet, új megközelítés"

- jelentette ki a miniszterelnök.

Az ENSZ migrációs tervezetéről, amelynek elfogadási folyamatából kilépett Magyarország, a politikus úgy fogalmazott, hogy nem szabadna olyan dokumentumokat elfogadni, ami a tagállamok egy részének érdekeivel ellentétes, a csomag ugyanis alapvetően a migránsokat kibocsájtó államok szempontjait tartalmazza, a befogadók szempontjait pedig negligálja.

A kormányfő kitért arra is, hogy a kormánypártok zsinórban harmadik kétharmados győzelmével Magyarország a politikailag legstabilabb államok egyike, ami az ország diplomáciai súlyát növeli.

"A diplomácia nagyüzem, végülis a politikai stabilitáson és a barátok gyűjtésén keresztül Magyarország erejét növeli, illetve növelte. Sikeres időszak van mögöttem"

- szögezte le.

A jövő évi költségvetésről szólva Orbán Viktor aláhúzta, hogy a nyugdíjak megőrzik vásárlóértéküket, a magyar gazdaság stabil, azonban a világgazdaságban bizonytalanság figyelhető meg, részint az amerikai kereskedelmi háború, az olajár ingadozása valamint a növekvő kamatok és a magas eladósodottság miatt.

"Vagyis az volt a kérdés, hogy hogyan kell egy olyan költségvetést megalkotni, amely

egyszerre optimista, bizakodó, a magyar gazdaság teljesítményének növelésére épül, miközben megvédjük az országot és magunkat a világgazdaság esetleges kedvezőtlen változásaival szemben.

Ezt kellett megoldani, és megoldotta Varga Mihály pénzügyminiszter úr, akinek ezúton is gratulálok".

A hamarosan kezdődő szabadságára vonatkozó kérdésre a miniszterelnök úgy fogalmazott: elfáradt, mivel hosszú volt az elmúlt év.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×