eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a 180 perc című műsorban 2017. december 22-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Orbán Viktor: ennek az Európai Bizottságnak a napjai meg vannak számlálva

A magyar miniszterelnök nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt. Erről, a jövő évi európai választásokról és arról is beszélt, hogy ereje végén jár.

A kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában reagált az Európai Bizottság legutóbb indított kötelezettségszegési eljárására. "A jó hír, hogy ennek a bizottságnak a napjai meg vannak számlálva, tekintettel arra, hogy a bizottság mandátuma jövő májusban lejár". A magyarországon is májusban lezajló választással nemcsak az Európai Parlament mandátuma szűnik meg, hanem az Európai Bizottságé is.

Orbán Viktor úgy látta, hogy bármit tesz már az Európai Bizottság, az már kifutott az időből. "Nekünk olyan bizottság kell majd az európai választások után, amelyik nem azokat az országokat bünteti, akik megvédik a határaikat, hanem lehetőleg ne büntessen senkit, de ha valakit mégis büntetni akar, akkor inkább azokat, akik beengedték a fennálló európai jogszabályok megsértésével a migránsokat Európába.

Új bizottság kell, új szemlélet, új megközelítés"

- jelentette ki a miniszterelnök.

Az ENSZ migrációs tervezetéről, amelynek elfogadási folyamatából kilépett Magyarország, a politikus úgy fogalmazott, hogy nem szabadna olyan dokumentumokat elfogadni, ami a tagállamok egy részének érdekeivel ellentétes, a csomag ugyanis alapvetően a migránsokat kibocsájtó államok szempontjait tartalmazza, a befogadók szempontjait pedig negligálja.

A kormányfő kitért arra is, hogy a kormánypártok zsinórban harmadik kétharmados győzelmével Magyarország a politikailag legstabilabb államok egyike, ami az ország diplomáciai súlyát növeli.

"A diplomácia nagyüzem, végülis a politikai stabilitáson és a barátok gyűjtésén keresztül Magyarország erejét növeli, illetve növelte. Sikeres időszak van mögöttem"

- szögezte le.

A jövő évi költségvetésről szólva Orbán Viktor aláhúzta, hogy a nyugdíjak megőrzik vásárlóértéküket, a magyar gazdaság stabil, azonban a világgazdaságban bizonytalanság figyelhető meg, részint az amerikai kereskedelmi háború, az olajár ingadozása valamint a növekvő kamatok és a magas eladósodottság miatt.

"Vagyis az volt a kérdés, hogy hogyan kell egy olyan költségvetést megalkotni, amely

egyszerre optimista, bizakodó, a magyar gazdaság teljesítményének növelésére épül, miközben megvédjük az országot és magunkat a világgazdaság esetleges kedvezőtlen változásaival szemben.

Ezt kellett megoldani, és megoldotta Varga Mihály pénzügyminiszter úr, akinek ezúton is gratulálok".

A hamarosan kezdődő szabadságára vonatkozó kérdésre a miniszterelnök úgy fogalmazott: elfáradt, mivel hosszú volt az elmúlt év.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×