eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szepesi György sportriporter, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, korábbi szövetségi kapitány pályafutását bemutató, A Szőke Szikla életregénye című könyv bemutatóján Budapesten 2014. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Meghalt a magyar rádiózás legendája

Szepesi György 96 évet élt. A legendás sportriportert sokan az Aranycsapat 12. játékosaként emlegették.

Szepesi György haláláról a család értesítette a Nemzeti Sportot.

A lap úgy tudja, hogy az újságíró szerdára virradóra 96 évesen hunyt el. A magyar rádiózás legendája riporterként, tudósítóként, MLSZ-elnökként, valamint sportdiplomataként is fontos szereplője volt a magyar sportéletnek.

A legendás sportriportert sokan az Aranycsapat 12. játékosaként emlegették.

Szepesi György erről is beszélt az InfoRádiónak az évszázad labdarúgómérkőzésének 60. évfordulóján, 2013 novemberében.

"Jó érzés, bár nem rúgtam egyetlen gólt sem, az hiányzott volna még hozzá, ha behívnak a pályára, legalábbis az előmérkőzések közül valamelyikre, de hát ez csak vicc persze " - mesélte Szepesi György.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven. Édesapja Szepesváralján született, ezért is vette fel később a Szepesi nevet.

1945-től volt a Magyar Rádió munkatársa, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott.

Stílust teremtett

Szervezője volt a Magyar Rádió Körkapcsolás című műsorának, amely rövid idő alatt hatalmas népszerűségűvé vált, és 1963-tól 2009-ig kíváncsi rádióhallgatók millióihoz juttatta el a magyar stadionok hangulatát.

Ő honosította meg azt a sportközvetítési stílust, amelyben a riporter lelkesen, magas hőfokon együtt él a játékkal, a csapattal, a versenyzővel,

azonosul a történésekkel, együtt örül a sikernek, a győzelemnek, s kesereg balsiker, vereség esetén.

Az olimpiáról először 1948-ban tudósított, és sorozatban tizenöt ötkarikás nyári játékról közvetített egyedi stílusban. Egy híján ötven magyar olimpiai aranyérem megszületésénél lehetett ott, az 1964-ben Tokióban győztes magyar vízilabda-válogatott döntő mérkőzésén például egy ország kiáltotta vele:

"Lőj, Dömötör!"

Tizennégy labdarúgó-világbajnokságnak is a kommentátora volt.

Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, ő ugyanis a világ leghosszabb időn át tevékenykedő sportriportere.

A 2005-ös Magyarország-Argentína barátságos futballmérkőzésnek csaknem napra pontosan hatvan évvel azután lehetett a rádiós szakkommentátora, hogy az 1945-ös magyar-osztrákon bemutatkozott sportriporterként.

A sport mellett a politikai újságírásba is beletanult: 1975 és 1978 között a rádió bonni tudósítója volt, 1981-től 1992-es nyugdíjba vonulásáig a Magyar Rádió Szórakoztató és Sportfőosztályának vezetőjeként dolgozott.

Társadalmi megbízatásokat is vállalt szeretett sportágában: 1979 és 1986 között volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, elnöksége idején szerepelt utoljára a magyar labdarúgó-válogatott világbajnokságon, a balsikerű 1986-os mexikói tornán. 1982-ben beválasztották a FIFA végrehajtó bizottságába, s tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak is.

Szepesi György munkásságát számos elismerés övezi: első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak, 2007 januárjában Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriumától, amely 1993 óta az oktatás, a kultúra és a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségeket tünteti ki.

2004-ben lett a Prima Primissima-díj kitüntetettje, s ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta.

Birtokosa a NOB Olimpiai Érdemrend Ezüst Fokozatának, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének is. 1995-ben szűkebb pátriája, Budapest XIII. kerülete, majd 2005-ben a főváros is díszpolgárává avatta. 2012-ben FIFA-érdemrendet kapott. 2012-ben az újonnan alapított Magyar Sportsajtó Halhatatlanja díjat és a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóbizottságának Média különdíját vehette át. 2016-ban Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Életműdíját kapta meg. A róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák, először 2015-ben adták át.

A főváros tiszteleg díszpolgára előtt

Saját halottjának tekinti a Fővárosi Önkormányzat Szepesi György sportriportert, Budapest díszpolgárát. Tarlós István főpolgármester közleményében azt írta, fájdalommal értesült Szepesi György, a legendás sportriporter, az Aranycsapat "tizenkettedik játékosa" halálhíréről.

Tarlós István felidézte, hogy Szepesi György tizennégy labdarúgó-világbajnokságnak és számtalan sporteseménynek volt szakavatott kommentátora. Az ő nevéhez fűződik az "évszázad mérkőzésének" közvetítése is - utalt a főpolgármester az 1953-as londoni 6-3-ra.

Kiemelkedő sportriporteri és újságírói munkájának, aktív közéleti tevékenységének, valamint a hazai sporttörténelemben játszott több évtizedes szerepének elismeréseként 2005-ben Budapest díszpolgára lett - írta Tarlós István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×