INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

vecsei miklós

magyar máltai szeretetszolgálat

hajléktalan

aréna

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke Budapesten, a szeretetszolgálat Batthyány téri központjának udvarán tartott sajtótájékoztatón 2014. május 7-én. Mögötte a szervezet parlamenti képviselőknek szóló üzenetét ábrázoló óriásmolinó.

Vecsei Miklós: szükség lenne olcsó munkásszállásokra

Infostart / InfoRádió

Nem még több menedékhelyet kell létrehozni, hanem bizonyos lakhatási támogatásokat kialakítani, hogy miután a szabálysértési törvény módosítása életbe lép, tudjanak hova menni az életvitelszerűen az utcán élő hajléktalanok – hangsúlyozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az InfoRádióban. Vecsei Miklós szerint a társadalom hozzáállásán is változtatni kell.

Október 15-én lép hatályba a szabálysértési törvény módosítása, amely tiltja az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint erre nem még több menedékhellyel kell felkészülni. A szervezet azt kéri: ne „alulra” tegyenek újabb éjjeli menedékhelyeket, mivel azt vidéki munkavállalók töltenék meg.

„Egyébként nagyon nagy szükség lenne olcsó munkásszállásokra” – tette hozzá Vecsei Miklós, aki szerint a rendszer „legtetejét” kell fejleszteni.

„Mondjuk azt, hogy minden 100 hajléktalan-férőhelyre adunk 30 albérleti támogatást”

– magyarázta a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Mint mondta: olcsóbb lenne, ha kedvező szoba- vagy ágybérletet biztosítanának a munkásoknak, mint a szállók létrehozása.

Vecsei Miklós arról is beszélt, hogy a hajléktalanság nagyvárosi probléma, a vidéki településeken viszont gyakran még ennél is nagyobb nyomorral kell megküzdeni, ezzel pedig a társadalomnak foglalkoznia kellene.

„Már most világosan lehet látni, hogy a legszegényebb települések milyen hatással lesznek mondjuk 2050-ben a nagyvárosi életre” – vélekedett. Az itt élő gyerekek semmilyen esélyt nem kapnak, hogy később elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon – emelte ki. „32 év múlva, életük delén segélyezettek lesznek vagy munkavállalók, legalább segédmunkások” – vetette fel az alelnök, aki szerint ez manapság dől el, így érdemes lenne foglalkozni a problémával.

„Ha mindig csak a tüneti kezeléseket csináljuk, ha mindig csak eltakarítjuk az útból a kellemetlen látványokat, akkor előbb utóbb élhetetlenné válik”

– fogalmazott.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladatának tekinti, hogy az eddiginél érthetőbben és intenzívebben kommunikálja a hajléktalan emberek életútjait, hogy a társadalom számára is fontossá váljon a rászorulók segítése – hangsúlyozta a szervezet alelnöke.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt (MTI)

Kapcsolódó hang

Vecsei Miklós: tüneti kezeléssel előbb utóbb élhetetlenné válik az ország
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018