eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Szükség van még több iskolabuszra?

Csupán 59 iskolabuszt üzemeltetnek Magyarországon a tanintézmények, így a legtöbb diáknak a menetrend szerinti járatokkal kell utaznia, ha nem lakhelyéhez közel jár iskolába. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke ugyan elismerte, hogy lehetne javítani a közlekedési társaságok és az iskolák közötti együttműködésen, ám nem ezt látja az oktatási rendszer legsúlyosabb problémájának.

A Népszava cikke alapján az iskolabuszok ügye egy Tolna megyei faluból iskolába járó diák levele után került elő, amelyből kiderült, hogy az érintett iskola nem rendelkezik saját járművel, így a bejáró diákok a menetrend szerinti járatokkal utaznak, ám ezek menetrendje nem igazodik az órák kezdéséhez és a délutáni foglalkozásokhoz, ezért előfordul, hogy hazafelé a tanulóknak órákat kell várniuk, vagy részt sem tudnak venni bizonyos szakkörökön, mivel az utolsó busz már az óra vége előtt elmegy.

A levél nyomán a szocialista Mesterházy Attila érdeklődött az illetékes tárcánál, egyebek mellett arról, hogy van-e lehetőségük a Klebelsberg tankerületi központoknak, hogy a bejáró diákok érdekeire való tekintettel egyeztessenek a helyi szállítási vállalatokkal.

A Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára által adott írásbeli válasz értelmében országszerte csupán 59 iskolabusz üzemel a tankerületi központokban, ám a szervezetek mindent megtesznek azért, hogy diákjaik az oktatási közszolgáltatások teljes köréhez hozzájussanak. Emellett az intézményeknek arra is van lehetőségük – ha sok diákjuk ingázik napról napra –, hogy ne 8 órakor, hanem később kezdjék tanóráikat.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádió megkeresésére nem ezt látta az oktatási rendszer legsúlyosabb problémájának. „Nem nagyon futottak be hozzánk ilyen panaszok, én azt gondolom, hogy

a magyar oktatásnak ez nem feltétlenül a legsúlyosabb kérdése”

– fogalmazott. „Természetesen nem azt állítom, hogy nem lehet ezt jobban megoldani” – tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint ahhoz, hogy a probléma súlya látható legyen, előbb fel kellene mérni a diákok valós igényeit. Szűcs Tamás azt is kiemelte: ha azonban bevezetik az iskolaközpontokat, akkor át kell gondolni, hogy lehet eljuttatni a kistelepülésekből a gyerekeket az iskolába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×