eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit - erősítette meg Orbán Viktor Berlinben - a nap hírei

Lemondott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Lezárják csütörtökön az Erzsébet híd környékét, mert elszállítják a Dunában talált világháborús bombát.

Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de bármikor készen áll segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök Berlinben, Horst Seehofer belügyminiszterrel, a bajor Keresztényszociális Unió elnökével tárgyalt szerdán, csütörtökön pedig Angela Merkellel találkozik.

A német kancellár szerint érvényesíteni kell a jogszabályokat a migráció valamennyi formájának területén. Angela Merkel a szövetségi parlamentben arról beszélt, hogy együtt kell működni a menekültek származási országaival és lehetőséget kell adni a legális migrációra, ezért Németországban törvényt kell alkotni az unión kívüli képzett munkavállalók bevándorlásának szabályozásáról. Hangsúlyozta: 2015-höz képest 95 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma, ennek ellenére tovább kell erősíteni az unió külső határának védelmét.

Augusztus 31-ei hatállyal lemondott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora - közölte az intézmény honlapja. A Fenntartói Testület tudomásul vette a lemondást, egyben döntött az új intézményvezetői pályázat kiírásáról. Az új vezetőt augusztusban nevezi meg az intézmény. Lapértesülések szerint Patyi András lesz az újonnan felállítandó közigazgatási felsőbíróság vezetője.

A hazai fogyasztók energiafüggetlenségének növelése a kormány készülő klímastratégiájának egyik legfontosabb eleme - jelentette ki a területért felelős államtitkár. Kaderják Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a koncepció ösztönözni kívánja azt, hogy a háztartási és ipari felhasználók is a lehető legkedvezőbb áron jussanak minél tisztább energiához. Hozzátette: a tervek szerint négy éven belül a háromszorosára nőhet a háztartási naperőművek kapacitása. Ehhez a kabinet a szabályozás könnyítése mellett támogatást, illetve hiteleket biztosítana.

Ismét drágulnak az üzemanyagok. A Mol pénteken 3-3 forinttal emeli a 95-ös benzin, illetve a gázolaj nagykereskedelmi árát. Az autósok a benzint 402, a dízelt 407 forintos átlagáron tankolhatják majd. Az üzemanyagok ára ma (sze) is emelkedett: a benziné 7, a gázolajé pedig 5 forinttal.

Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az eurót este hat órakor 325 forint 40 filléren jegyezték a kora reggeli 327 forint 10 fillér után. A forint hétfőn 330 forint 77 filléres euróárfolyamon érte el történelmi mélypontját. A hazai fizetőeszköz erősödött a dollárral és a svájci frankkal szemben is.

Eladja üzleti érdekeltségeit Simicska Lajos, a vevő régi üzlettársa Nyerges Zsolt. A vevő közleménye szerint Simicska Lajos és családja építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeitől is megválik.

Az Erzsébet híd környékén épületeket ürítenek ki, utakat zárnak le és hajózási zárlat is lesz csütörtök délelőtt, mert kiemelik és elszállítják a Dunában talált világháborús bombát. A rendőrség honlapján azt közölte, hogy a kiürítéseket reggel nyolckor kezdik, az útlezárások pedig tíz órától lépnek életbe és addig tartanak, amíg a robbanószerkezetet elszállítják. Az érintett épületek és utcák listája megtalálható a police.hu honlapon.

Romániában öt évi börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit. Azzal vádolták őket, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádén.

Továbbra sem tudni, mi okozta az újabb rosszulléteket Angliában. A 40-es éveiben járó brit férfit és nőt Salisbury kórházában ápolják. Az ismeretlen összetételű anyag okozta megbetegedés miatt szombat óta mindketten válságos állapotban vannak, a helyi hatóságok szerint továbbra sem egyértelmű, hogy történt-e bűncselekmény. Március elején szintén Salisburyben mérgezték meg idegméreggel Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×