eur:
393.52
usd:
367.96
bux:
66262.38
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

A magyar fiatalok optimisták pénzügyekben és még spórolnak is

A magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak a legtöbbet - derül ki egy európai fogyasztó fizetési jelentésből. A felmérést készítő cég üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója az InfoRádiónak elmondta: 10-ből 4 fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között élhet majd, mint a szülei.

Az Intrum európai követeléskezelő vállalatcsoport évente készít fizetési jelentést, tavaly év végi reprezentatív kutatásban 24 országból 24 401 európai, köztük 1006 magyar állampolgár vett részt.

"A magyar fiatalok - az X és Y generáció -

nagyon optimistán állnak a saját pénzügyeikhez, nemcsak azt gondolják, hogy jobb életkörülmények között fognak élni, mint a szüleik, hanem ezért tesznek is.

A diákok nagyon tudatosan készülnek, ez abból is látszik, hogy milyen sokan vállalnak nyári munkát" - mondta Kis Annamária, a felmérést készítő cég üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Mind európai, mind magyar viszonylatban

a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés.

Az átlagos európai fiatal elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára viszont kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka kifejezetten erre tesz félre.

A harmadik helyen az utazás és egyéb fogyasztási célra való megtakarítás áll.

Kis Annamária arra is kitért hogy a fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében. A megkérdezettek közel kétharmada használ napi rendszerességgel készpénzt, míg bankkártyát csak egyharmaduk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×