eur:
387.03
usd:
358.69
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Átadták a Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat

Átadták a Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat, amelyekkel az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalon dolgozók munkáját ismerik el.

Vékás Lajos jogtudós, akadémikus tudományos és közéleti munkásságát ismerték el a díjjal – mondta Székely László, az alapvető jogok biztosa.

"Az ő esetében életműdíjról van szó, az ő munkásságának betetőzése volt a 2013. évi Új Polgári Törvénykönyv.

Tele van szociálisan érzékeny, az elesett, kiszolgáltatott társadalmi csoportok iránti szolidaritást kifejező új megoldásokkal"

- mondta az alapvető jogok biztosa.

A Barátság című kulturális és közéleti folyóirat felelős szerkesztője szintén Justitia Regnorum Fundamentum-díjat vehetett át. Mayer Éva egy olyan színvonalas lapot alapított, amely széleskörűen ír a hazai nemzetiségi közösségeinkről. Fontos, hogy a magyarországi nemzetiségi életről az országhatárokon túli, nagyobbrészt magyarul beszélő területeken is tudomást szerezhetnek - emelte ki Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségekért felelős ombudsmanhelyettes.

"55 éve újságíróként szolgálja ezt a nemzetiségi, kisebbségi területet, és azt a közéletet, ami részben Magyarország sokszínűségét mutatja.

A Barátság az egyetlen olyan folyóirat, amely Magyarország népeinek kölcsönös megismerését kívánja szolgálni, és ezt nagyon szépen meg is teszi"

- mondta Szalayné Sándor Erzsébet.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója szerint a díjjal egy olyan tudóst is elismertek Kerekes Sándor környezetgazdász személyében, akinek a munkássága nagy hatással van a környezetvédelemre.

"Nemzedékeket tanított arra, hogy azt a tendenciát kellene elfogadni, hogy

a környezeti érdekek kerüljenek előtérbe, mert azok normális esetben a gazdaság előremenetelét is szolgálják"

- hangsúlyozta Bándi Gyula.

A díjat az alapvető jogok biztosa minden évben, az ombudsmani hivatal létrejöttének évfordulóján adományozza az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt felmutató vagy ahhoz jelentősen hozzájáruló személyiségeknek.

A díj odaítéléséről a nemzetiségek jogainak és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesei javaslatára döntött az ombudsman.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×