eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Szándékos átveréssel kampányolt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

Egy ál weboldallal próbálta felhívni a külföldön munkát keresők figyelmét az átverésekre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Az oldalt öt nap alatt 37 ezren keresték fel - mondta Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

Évente 25 millió embert csapnak be fiktív munkavállalással és egyéb turpisságokkal, úgy gondoltuk, hogy erre nem árt felhívni a figyelmet - mondta Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

Ezért hoztak létre egy fiktív honlapot, ahol londoni munkát kínáltak nagy fizetéssel, lakhatással, tehát egy olyan honlapot, amivel a gyanútlan munkavállaló bármikor találkozhat.

"Öt napig ment a hirdetés és valamivel több mint 37ezer látogatója volt.

Elenyésző százalékban jöttek rá az emberek, hogy ez átverés. Azt figyeltük meg, hogy olyan információkat is kiadnak a munkavállalók magukról, amit nem is kértünk"

- hangsúlyozta Garamvölgyi László.

Munkaszerződés hiánya nélkül nem lehet

A honlapon azonban több rejtett buktató is volt: a nyelvtudás és a munkaszerződés hiányát sok kommentelő gyanús elemnek tekintette. A jogviszonynál alapvető elvárás, hogy írásos munkaszerződés kell, egyébként jogorvoslattal nem lehet élni. Ez a legfontosabb feltétel - világított rá a dandártábornok.

"Több olyan hozzászólás érkezett, amely rámutatott a honlapunk gyenge pontjaira, felsorolva azokat a pontokat, amiből ő gyanút fogott, és leírta a többieknek, hogy ez fiktív, és semmi realitása nincs".

Az összes gyanús részlet ellenére mégis sokan jelentkeztek az állásra. Ők automatikusan kaptak egy üzenetet, amelyben jelezték nekik, hogy ez egy csak egy figyelemfelhívó akció.

A kampány összegzése az volt, hogy alaposan, több forrásból ellenőrizni kell az információkat, és nem bedőlni még a legvonzóbb ajánlatoknak sem

- summázott Garamvölgyi László.

#nehagyd

A külföldi munkával kapcsolatban egy másik kampány is fut, amely a külföldi munka kapcsán történő kizsákmányolás jelenségéről és az áldozattá válás megelőzéséről szól. Az üzenete szintén az, hogy nem szabad bedőlni a nagyon kedvező ajánlatoknak, ha pedig külföldi munkára utazott valaki, semmiképp ne adja oda senkinek az iratait, mert akkor áldozattá válhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×