INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

eu-csúcs

eu-csúcs

angela merkel

donald tusk

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j) beszélget az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án.

Feszült hangulatban kezdődött az uniós csúcs

Infostart

Kézzelfogható megoldásokat vár és a külső határok védelmének fontosságát hangsúlyozta a tanácskozás megkezdése előtt a legtöbb politikus.

Az Európai Tanács elnöke szerint mindenekelőtt az Európai Unió külső határainak szigorúbb védelmét kell megoldani, ez közelebb vihet a rendezéshez a migráció belső dimenziójának ügyében is. Donald Tusk megerősítette, javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására.

"Egyesek túl keménynek tartják a migrációs javaslataimat. De higgyék el, ha nem jutunk ezekről egyezségekre, akkor igazán kemény javaslatokat fognak látni igazán kemény fickóktól"

- fogalmazott az Európa Tanács elnöke.

Angela Merkel szerint a külső határok védelmének és a menedékkérők tagországok közötti "másodlagos mozgásának" kérdésére kell mihamarabb megoldást kell találni.

"Beszélhetünk arról, hogy más országokban, például Észak-Afrikában kössenek ki a mentőhajók, de tárgyalnunk kell ezen országokkal, nem dönthetünk a fejük felett.

Az EU-Törökország megállapodásba mindkét fél beleegyezett, így kell most is eljárni" – mondta a német kancellár.

Merkel szerint a külső határok védelme egyesíti Európát. A sok menekültet befogadó országoknak pedig támogatásra van szükségük. A menekültek és a migránsok nem választhatják meg, hogy melyik országban nyújtsanak be menedékkérelmet - tette hozzá a német kancellár.

Giuseppe Conte új olasz kormányfő eközben az EU-csúcs összes zárónyilatkozatának megvétózásával fenyegetett, amennyiben a tagállamok vezetőinek nem sikerül kielégítő megoldásra jutniuk Olaszország szempontjából. Erről itt olvashat bővebben.

Charles Michel belga miniszterelnök szerint az Európai Unió külső határvédelmének megerősítésével a belső szolidaritásról szóló vita is egyszerűbb lesz.

A lengyel kormányfő azt mondta, hogy konszenzusos megoldásokra törekednek, és nem kikényszerített áthelyezésekre. Az úgynevezett másodlagos mozgások tekintetében Lengyelország erős szabályokkal rendelkezik, és tartani is fogja magát ezekhez.

"Mindenki tudja, hogy milyen nehéz a németországi helyzet, a határvédelmünket és a szuverén politikánkat azonban fenntartjuk"

- mondta Mateusz Morawiecki.

Az ülés egy részén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vett, aki üdvözölte az amerikai és az orosz elnök közötti, csütörtökön bejelentett csúcstalálkozót.

Nem akarunk új hidegháborút. Ne legyenek illúzióink, Európának és Amerikának szüksége van egymásra az évtizedek óta nem látott fenyegetésekkel szemben - mondta a NATO főtitkára.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018