eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j) beszélget az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Feszült hangulatban kezdődött az uniós csúcs

Kézzelfogható megoldásokat vár és a külső határok védelmének fontosságát hangsúlyozta a tanácskozás megkezdése előtt a legtöbb politikus.

Az Európai Tanács elnöke szerint mindenekelőtt az Európai Unió külső határainak szigorúbb védelmét kell megoldani, ez közelebb vihet a rendezéshez a migráció belső dimenziójának ügyében is. Donald Tusk megerősítette, javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására.

"Egyesek túl keménynek tartják a migrációs javaslataimat. De higgyék el, ha nem jutunk ezekről egyezségekre, akkor igazán kemény javaslatokat fognak látni igazán kemény fickóktól"

- fogalmazott az Európa Tanács elnöke.

Angela Merkel szerint a külső határok védelmének és a menedékkérők tagországok közötti "másodlagos mozgásának" kérdésére kell mihamarabb megoldást kell találni.

"Beszélhetünk arról, hogy más országokban, például Észak-Afrikában kössenek ki a mentőhajók, de tárgyalnunk kell ezen országokkal, nem dönthetünk a fejük felett.

Az EU-Törökország megállapodásba mindkét fél beleegyezett, így kell most is eljárni" – mondta a német kancellár.

Merkel szerint a külső határok védelme egyesíti Európát. A sok menekültet befogadó országoknak pedig támogatásra van szükségük. A menekültek és a migránsok nem választhatják meg, hogy melyik országban nyújtsanak be menedékkérelmet - tette hozzá a német kancellár.

Giuseppe Conte új olasz kormányfő eközben az EU-csúcs összes zárónyilatkozatának megvétózásával fenyegetett, amennyiben a tagállamok vezetőinek nem sikerül kielégítő megoldásra jutniuk Olaszország szempontjából. Erről itt olvashat bővebben.

Charles Michel belga miniszterelnök szerint az Európai Unió külső határvédelmének megerősítésével a belső szolidaritásról szóló vita is egyszerűbb lesz.

A lengyel kormányfő azt mondta, hogy konszenzusos megoldásokra törekednek, és nem kikényszerített áthelyezésekre. Az úgynevezett másodlagos mozgások tekintetében Lengyelország erős szabályokkal rendelkezik, és tartani is fogja magát ezekhez.

"Mindenki tudja, hogy milyen nehéz a németországi helyzet, a határvédelmünket és a szuverén politikánkat azonban fenntartjuk"

- mondta Mateusz Morawiecki.

Az ülés egy részén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vett, aki üdvözölte az amerikai és az orosz elnök közötti, csütörtökön bejelentett csúcstalálkozót.

Nem akarunk új hidegháborút. Ne legyenek illúzióink, Európának és Amerikának szüksége van egymásra az évtizedek óta nem látott fenyegetésekkel szemben - mondta a NATO főtitkára.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×