eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Brüsszel, 2018. június 28.Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján az esemény első napján, 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Nicolas Lambert)
Nyitókép: Nicolas Lambert

Még szigorúbb lehet az új olasz kormányfő ultimátuma

Giuseppe Conte a csütörtöki európai uniós csúcsértekezlet összes zárónyilatkozatának aláírását a migrációügyi egyezségtől tette függővé - közölték brüsszeli diplomáciai források.

A délutáni munkaülésen az uniós vezetők egyebek mellett a kereskedelempolitika és a 2021-2027-es költségvetési ciklus kérdéseiről tárgyaltak elsőként, és ezekről zárónyilatkozatokat készültek elfogadni, mielőtt a munkavacsorán rátérnének az ülés fő témájára, a migrációra.

Névtelenséget kérő diplomáciai források azonban estefelé már arról számoltak be, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Olaszország nem csak a migrációügyi, hanem a többi zárónyilatkozat elfogadását is blokkolja, amíg a későbbi vitán nem sikerül olyan megoldásra jutni a bevándorlásról, amely Róma számára kielégítő.

"Olaszország meg akarja várni a migrációs vitát, csak utána hagyja jóvá a zárónyilatkozatokat" - közölte egy neve elhallgatását kérő illetékes, aki szerint Conte az európai szolidaritás világos és gyakorlati megnyilvánulását várja a többi tagállamtól.

Feszült hangulatban kezdődött az uniós csúcs

Az Európai Tanács elnöke szerint mindenekelőtt az Európai Unió külső határainak szigorúbb védelmét kell megoldani, ez közelebb vihet a rendezéshez a migráció belső dimenziójának ügyében is. Donald Tusk megerősítette, javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására.

"Egyesek túl keménynek tartják a migrációs javaslataimat. De higgyék el, ha nem jutunk ezekről egyezségekre, akkor igazán kemény javaslatokat fognak látni igazán kemény fickóktól"

- fogalmazott az Európa Tanács elnöke.

Angela Merkel szerint a külső határok védelmének és a menedékkérők tagországok közötti "másodlagos mozgásának" kérdésére kell mihamarabb megoldást kell találni.

"Beszélhetünk arról, hogy más országokban, például Észak-Afrikában kössenek ki a mentőhajók, de tárgyalnunk kell ezen országokkal, nem dönthetünk a fejük felett.

Az EU-Törökország megállapodásba mindkét fél beleegyezett, így kell most is eljárni" – mondta a német kancellár.

Merkel szerint a külső határok védelme egyesíti Európát. A sok menekültet befogadó országoknak pedig támogatásra van szükségük. A menekültek és a migránsok nem választhatják meg, hogy melyik országban nyújtsanak be menedékkérelmet - tette hozzá a német kancellár.

A csúcstalálkozó előtti további nyilatkozatokról itt olvashat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×