eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét (b) az Országházban 2018. június 22-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Donald Tuskkal tárgyalt Orbán Viktor

A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az Országházban péntek délután tartott megbeszélésen áttekintették a június 28-29-i hivatalos EU-csúcson napirendre kerülő témákat, mindenekelőtt a migráció kérdését - mondta a sajtófőnök.

Tusk előzőleg Bécsben járt, ahol Sebastian Kurzzal is tárgyalt. Az osztrák kancellár szerint az Európát sújtó migrációs válság megoldásában az Európai Tanács elnöke tölt be vezető szerepet.

"Tusk az, aki velünk együttműködik az Európai Unió külső határainak védelmében" - jelentette ki Sebastian Kurz Bécsben pénteken, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélése előtt.

Vasárnap Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének meghívására, több uniós tagállam vezetőjének részvételével mini-csúcstalálkozót tartanak migrációs és menekültügyi kérdésekről. Donald Tusk elhatárolódott a jövő heti hivatalos uniós csúcstalálkozó előtt pár nappal tartandó informális munkaértekezlettől, amelyen a Visegrádi Négyek országcsoport tagjai sem vesznek részt. A találkozót Angela Merkel német kancellár kezdeményezte, aki - sajtókommentárok szerint - a rá nehezedő belpolitikai nyomás miatt azon igyekszik, hogy a menekültválság kezelésére legalább valamiféle kezdetleges "európai megoldást" találjon a jövő csütörtöki, félévzáró EU-csúcstalálkozóig.

Sebastian Kurz ugyan elutazik vasárnap Brüsszelbe a tanácskozásra, de igen visszafogottan nyilatkozott eddig arról, hogy mennyi esélyt lát a sikerre.

Donald Tusk bécsi látogatásán elmondta: szeretne tájékozódni az osztrák kancellárnál arról, hogy mit gondol a többi országgal, a V4-csoport tagjaival folytatott együttműködésről.

A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta:

örül neki, hogy "közös gondolkodás" formálódik Európában a menekültpolitikáról.

Szerinte a jövő heti EU-csúcstalálkozó legfontosabb prioritása a külső határok védelmének kérdése. "A migrációs válság megoldásának ez az első feltétele" - emelte ki Tusk.

Július 1-jén hat hónapra Ausztria veszi át az EU soros elnökségét. Szeptemberben Salzburgban informális migrációs csúcstalálkozót terveznek, és Kurz várakozásai szerint legkésőbb ekkorra már előrelépéseket fognak elérni az európai migrációs politikában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×