eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Néppárt csúcstalálkozójára Brüsszelben 2018. június 28-án.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: az európai demokrácia megbicsaklott

A miniszterelnök szerint nem azt csinálják az európai vezetők, amit az emberek elvárnak tőlük.

A kormányfő Brüsszelben, az uniós tagállamok állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezve beszélt erről. Orbán Viktor szerint az emberek két dolgot akarnak,

nagyon erős határőrizetet, hogy ne jöhessen be több migráns, és azt, hogy vigyék haza azokat, akik már bejöttek.

A magyar kormányfő szerint a demokrácia helyreállítása a következő hónapok feladata lesz, amelynek a végére a jövő év elején esedékes európai parlamenti választásoknak kell pontot tennie.

Orbán Viktor szerint a kérdés az, hogy az európai vezetők tanácskozásuk során ebbe az irányba mozdulnak-e el, ugyanis a javaslatok tartalmaznak egyebek mellett például arra vonatkozó elemeket is, hogy a menekülttáborokat az Európai Unió területén kívül állítsák fel.

A kormányfő úgy fogalmazott, van esély arra, hogy a brüsszeli megbeszélések az európai demokrácia újjáépítésének irányába mozduljanak.

"Mi a demokraták táborához tartozunk. Az európai megoldás azt jelenti, hogy a legfontosabb európai elv alapján oldjuk meg a problémát."

Mint hangsúlyozta, az első számú európai elv és érték a demokrácia. Nem demokratikusan semmilyen európai értéket sem lehet képviselni. Ahhoz, hogy európai megoldást lehessen elérni, a demokráciát kell újraépíteni az Európai Unióban, és Magyarország készen áll arra, hogy ebben részt vegyen - közölte a miniszterelnök. Arról, hogy mi az a négy legfontosabb alapelv, amit a magyar kormányfő az uniós csúcson képvisel, itt írtunk.

Már gyülekeznek az Európai Unió állam- és kormányfői a ma kezdődő, kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozóra, amelyen Elsősorban a közös migrációs és menekültpolitikáról tárgyalnak majd.

Egyre többen vélik úgy, hogy az EU-t alapjaiban rengethetik meg a széthúzó álláspontok.

Téma lesz még a kétnapos tanácskozáson a következő többéves költségvetési keret, illetve más gazdasági és kereskedelmi kérdések is terítékre kerülnek. A kormánykoalíció felbomlásával fenyegető német belpolitikai válság miatt elemzők szerint különleges hangsúlyt kap Angela Merkel német kancellár minden megnyilvánulása. Angela Merkel Brüsszelbe indulása előtt felszólalt a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban. Mint mondta,

"Európa sok kihívással küzd, a legnagyobb ezek közül a migráció. Akár az Európai Unió végzete is lehet, ha nem sikerül megoldást találni.

Oly módon kellene ennek történnie, ami összhangban van értékeinkkel, és a multilateralizmusra épül, nem pedig az egyoldalúságra. Másként a továbbiakban senki sem fog hinni az eddig hangoztatott értékeinkben. Pont ezért kell most erősen összefognunk, hiszen nagy a tét." - fogalmazott a német kancellár.

Az uniós csúcs legfontosabb napirendi pontja csütörtökön a migráció külső és belső dimenziója lesz, de az uniós vezetők többek közt a kereskedelempolitikával is foglalkoznak majd, és határozatot fogadnak el az Európai Parlament jövőbeli összetételével kapcsolatban.

Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatást ad az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeiről. Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár pedig az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban beszámol a minszki megállapodások végrehajtásának állásáról.

A péntek délelőtti ülésen a brit kormányfő már nem lesz jelen, csak a bennmaradó tagállamok vezetői, akik áttekintik a Brexit-tárgyalások állását Michel Barnier-vel, az Európai Bizottság illetékes főtárgyalójával. Végül délután eurócsúcsot tartanak, amelyen rendhagyó módon a valutaövezeten kívüli tagországok állam-, illetve kormányfői is jelen lesznek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×