eur:
395.18
usd:
372.33
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Martonyi János korábbi külügyminiszter felszólal az alaptörvény elfogadásának 5. évfordulója alkalmából rendezett Nemzeti szuverenitásunk alapkérdései című konferencián a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában 2016. április 14-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Martonyi János: leegyszerűsítés elszigetelődőkre és globalistákra osztani a világot

Az identitás és a globalizáció nem egymást kizáró fogalom – mondta Martonyi János volt külügyminiszter a Nyitás és identitás – Geopolitika, világkereskedelem, Európa című könyvének bemutatóján.

Martonyi János hangsúlyozta: leegyszerűsítés elszigetelődőkre és globalistákra osztani a világot. Szerinte ugyanis mindenki egyszerre hordoz nagyon erős közösségi identitást és tagja egy univerzális értékeken nyugvó, nyitott világnak, amelynek szüksége van globális formákra és szabályokra.

A politikus elmondta: könyvében végig fontos szerep jut a közösségi identitásnak, amely szerinte a mai világot meghatározó tényező, elfogadása ugyanakkor nehézségekbe ütközik. „Messze a legelső a nemzeti közösségi identitás, tehát a nemzeti identitás, de vannak ezt követően mások is, és a közép-európai vagy mondjuk

az európai identitás, vagy éppen az emberiséghez tartozás élménye nem kell, hogy kizárassanak bármelyik kizárólagos közösségi identitás által”

– fogalmazott Martonyi János.

Az első és második Orbán-kormány külügyminisztere azt is mondta, a geopolitika és a gazdaság közelít egymáshoz. Példaként említette, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kivételre hivatkozik, amikor az acél- és alumínum behozatalra többletvámot vet ki. Európa pedig, bár „benne marad a rendszerben”, de a gazdasági érdekek mögött is meglátja és felismeri a biztonsági kockázatot, jól mutatja ezt az a rendelet, mely szabályozni kívánja a külföldről érkező stratégiai befektetések ellenőrzését – hívta fel a figyelmet.

Martonyi János beszélt arról is, hogy miközben továbbra is meghatározó tendencia a globalizáció, 15-20 éve ezzel párhuzamosan bizonyos területeken erőteljes regionalizálódási folyamat létezik.

„Bizonyos területeken felerősödik – mondjuk az adatok területén, a technológia területén – a globális elem, bizonyos területeken pedig felerősödik a lokális, regionális elem”

– fejtette ki a volt külügyminiszter, aki szerint a szabályozások egyre inkább regionalizálódnak.

A politikus a világkereskedelem dilemmájaként említette továbbá, hogyan kezeljen olyan, a kereskedelemtől független értékeket, mint a fenntarthatóság vagy az emberi szabadság és méltóság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×