eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Brüsszel az uniós kifizetéséket a jogállamiság meglétéhez kötné - a nap hírei

A jogállamiság meglétéhez kötné az uniós kifizetéséket az Európai Bizottság. Az európai parlamenti választási felkészülésről tárgyalt Orbán Viktor Brüsszelben. Egyetlen parlamenti mandátum sorsát sem döntik el az újraszámolt voksok - mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. A nap legfontosabb hírei május 2-án.

A kiadások csökkentésével és új források biztosításával adna válaszokat az Európai Unió előtt álló kihívásokra az Európai Bizottság költségvetési javaslata. A 2021 és 27 közötti időszakra szóló indítvány európai parlamenti bemutatásakor Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke hangsúlyozta: az uniónak akkor kell nagyobb szerepet vállalnia a külső és belső biztonság, a stabilitás biztosításában, amikor az Egyesült Királyság kilépése jelentős hiányt okoz a költségvetésben. A brüsszeli testület elnöke azt is bejelentette: a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket az Európai Bizottság a 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési időszakban.

Több százmilliárd forinttal csökkenhetnek a Magyarországra érkező kifizetések az új uniós költségvetésben. A Portfolio számításai alapján az Európai Bizottság közzétett javaslata szerint a felzárkóztatási támogatások 11 százalékkal, az agrárkasszán belüli közvetlen támogatások 17,7 százalékkal zuhanhatnak 2020 után a mostanihoz képest. A bejelentés szerint a jogállamisági megléte, vagyis a kormányoktól függetlenül működő igazságszolgáltatás lenne az alapfeltétele bármilyen uniós kifizetésnek.

Ausztriában döntött a dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről a kormány. A jogszabály 2019-től lép életbe, és mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a döntés tisztességtelen a magyarokkal szemben. Az Európai Unió tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót fizet évente. A jogszabállyal mintegy 100 millió eurót takaríthat meg a bécsi kabinet évente.

Az európai parlamenti választási felkészülésről tárgyalt a miniszterelnök az Európai Néppárt vezetőivel Brüsszelben - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan azt mondta: Orbán Viktor Szájer József Fideszes EP-képviselő társaságában kétórás eszmecserét folytatott az Európai Néppárt vezetőivel. Hozzátette: a Fidesz és személyesen Orbán Viktor is készen áll, hogy részt vegyen az Európai Néppárt választási kampányában, és támogassa a szervezet jelenlegi vezetését.

Magyarország nem fogadja el a marrákesi migrációs konferencián aláírt politikai nyilatkozatot, mert az szélsőségesen bevándorláspárti - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a több mint egy évtizeddel ezelőtt indított rabati folyamat célja éppen az, hogy az európai források ésszerű felhasználásával megállítsa az Afrikából Európába tartó migrációs folyamatot. A tárcavezető felszólította az európai intézményeket, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra tekintettel semmilyen elköteleződést ne tegyenek migrációs ügyekben, mert - véleménye szerint - az mélyen antidemokratikus lenne.

Változik egyes postai szolgáltatások díja. A Magyar Postatájékoztatása szerint május 16-tól drágább lesz a normáltól eltérő tömegű, azaz a 100 grammot elérő, vagy azt meghaladó közönséges és elsőbbségi levelek feladása. 20 illetve 50 forinttal drágul a 2 kilogramm alatti Postacsomag és az Üzleti Csomag, a csomagautomatáknál viszont nem változik az ár. Kismértékben drágul az uniós országokba küldött csomagok feladási díja, ugyanakkor néhány ország esetén csökken az ár, emellett az összes szomszédos uniós ország a legolcsóbb zónába kerül.

Befejeződött a középfokú iskolák általános felvételi eljárása. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az idén valamivel több mint 81 ezer nyolcadik évfolyamos, csaknem 8 ezer hatodikos és 5.700 negyedikes tanuló felvételizett középfokú intézménybe. A nyolcadikosok csaknem 97 százaléka nyert felvételt valamely középiskolába. A fel nem vett 2.687 diák számára hétfőn kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás.

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A monetáris politikai testület legutóbbi, márciusi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,50-1,75 százalékra emelte meg az irányadó dollárkamat-sávot.

Beszünteti működését a Cambridge Analytica. A londoni székhelyű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég a vádak szerint politikai megrendeléseket teljesítve közösségi portálok felhasználóinak adataival élt vissza. Sajtójelentések szerint a társaság csaknem 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, a tudtuk nélkül. Brit sajtóbeszámolók a cég ugyanezt a módszert alkalmazta a brit EU-tagságról szóló népszavazásnál is.

Levélben jelentette be teljes feloszlatását az ETA baszk terrorszervezet - közölte az eldiario internetes újság. A lap közzétette az eredeti, baszk nyelven, április 16-ai keltezéssel írt levelet, amelyet a terroristák különböző szervezeteknek, intézményeknek és baszk rendőröknek is eljuttattak. A levél szerint az ETA korszaka véget ért, de a konfliktus Spanyolországgal nem, mert az nem a szervezettel kezdődött.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×