eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Haszid zsidók kovásszal készült ételek maradékát égetik a Kazinczy utcai zsidó rituális fürdő udvarán a pészah, vagyis az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe előtt 2017. április 10-én. A zsidók az egyiptomi fogságból való menekülésükre emlékeznek pészah ünnepén. 3500 évvel ezelőtt, az egyiptomi kivonulás idején őseik a kivonulásra készülve bedagasztották a kenyértésztát, de már nem maradt idő, hogy meg is kelesszék, ezért ebben az időszakban nem fogyasztanak és nem tárolnak kovászos ételt.
Nyitókép: Kallos Bea

Pészah: az ember minél többet kérdez, annál dicséretreméltóbb

Egy napra esik idén a húsvéttal a pészah kezdete. A zsidóság ünnepének eredetéről, illetve hagyományairól Radnóti Zoltán főrabbi, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnöke beszélt az InfoRádiónak.

A pészah az Egyiptomból történő kiszabadulás és egyben a szabadság ünnepe

– mondta Radnóti Zoltán. „A zsidó nép a tizedik csapás után elhagyta Egyiptomot és a szolgaságot, és önálló népként, szabad akarattal indult el a Szentföld felé. Ezt ünnepeljük meg, évről évre ezt játszuk el széder estjén” – fogalmazott a főrabbi. Az este elengedhetetlen kellékei a bor, a pászka és az imarészletek.

Bár ugyanazt a szöveget mondják el ez alkalomból több száz éve, a főrabbi szerint az üzenetet mindig aktualizálni kell, meghatározni, mit jelent most a szabadság. Az elbeszélési könyv, a Hágádá azt írja:

„az ember minél többet kérdez, annál dicséretreméltóbb”

– emelte ki Radnóti Zoltán. Az ünnepi este is azzal kezdődik, hogy egy gyermek feltesz négy kérdést az asztalon és környékén látott furcsaságokról, és a szülőnek meg kell tudnia válaszolni. A vacsora szabad beszélgetéssel telik, ahol „gyakorlatilag egymás mellé vannak kényszerítve a családtagok”.

Az ünnep nyolc napján a hívők nem esznek semmi olyan vízzel kevert gabonafélét, ami kovászodhat – a pészahot kovásztalan kenyerek ünnepének is nevezik.

„Olyan gyorsan kellett a zsidó népnek kimennie Egyiptomból a Szentföld felé, hogy nem volt idő megkelnie a tésztának”

– magyarázta el a szokás eredetét a főrabbi. A pászka szó is a pészáh szóból ered, és arra az áldozatra utal, amit bemutattak minden pészah első napján. A legelső ilyen az egyiptomban bemutatott bárányáldozat volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×