eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Magyarország is kiutasít egy orosz diplomatát - a nap hírei

Egész Európa számára példaértékűnek tartja Szerbia kisebbségvédelmi modelljét a magyar miniszterelnök. Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal jutalmazott étterme. Oroszországban őrizetbe vettek a hatóságok négy embert a kemerovói tűzvész után. A nap legfontosabb hírei március 19-én.

Egész Európa számára példaértékűnek tartja Szerbia kisebbségvédelmi modelljét a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor Szabadkán Aleksandar Vučić szerb elnökkel avatta fel a felújított zsinagógát, ami után erkölcsi kötelességnek nevezte a kiállást egy olyan Magyarország és Európa mellett, ahol a zsidók és a keresztények békében élhetnek.

A magyar kormány a kölcsönös tiszteletre kívánja alapozni a viszonyát Romániával - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az ottani magyarságra tekintettel higgadtan kell fellépni a Romániával összefüggő ügyekben. Hozzátette: a legfelső bukaresti vezetés részéről érezhető a törekvés a kapcsolat javítására, de helyi szinten ez sokszor nem érvényesül a magyarokkal összefüggő döntéseknél.

Több más uniós országhoz hasonlóan Magyarország is kiutasít egy orosz diplomatát, aki hírszerző tevékenységet is folytat - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Szijjártó Péter tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: uniós és NATO-tagként a magyar kormány is szolidaritást vállal Nagy-Britanniával az orosz kettős ügynök angliai megmérgezése után. Több tagállam és Ukrajna is orosz diplomaták kiutasítását jelentette be, az Egyesült Államok 60, Kanada 4 orosz diplomatát utasít ki.

A legfőbb ügyész szerint valódi nyomozás folyik a közvilágítási projektekkel összefüggő ügyben. Polt Péter levélben reagált az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága elnökének. Ingeborg Grässle február végén érdemi nyomozást szorgalmazott az Elios ügyében. Polt Péter azt írta: az OLAF ajánlását január 8-án kapta meg a Legfőbb Ügyészség, és a Pest Megyei Főügyészség január 22-én nyomozást rendelt el költségvetési csalás miatt.

Lát még munkaerő tartalékot az országban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint csak azok szerint van kevés a munkaerő a gazdasági növekedéshez, akik bevándorlókkal oldanák meg a munkaerőhiány kérdését a nyugati országrészen. Mint mondta, Kelet-Magyarországon magasabb a munkanélküliség, onnan szeretnék a munkaerő áramlást elősegíteni a nyugati régiókba.

Az egészségügy rendbetételét nevezte az MSZP-Párbeszéd programja egyik legfontosabb pontjának a két párt közös miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely szakmai szervezetekkel és szakpolitikusokkal tartott kerekasztal-beszélgetés azt mondta: vállalják, hogy megduplázzák az egészségügyre fordítható forrásokat, emellett jelentős, 50 százalékos béremelésre is szükség ezen a területen.

Az egészségügy átalakítását, differenciált nyugdíjemelést és a korrupció elleni határozott fellépést ígért választási győzelme esetén a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Vona Gábor elmondta: pártja a férfiaknál is bevezetné a nyugdíjjogosultságot 40 év munkaviszony után.

Az LMP kormányra kerülése esetén visszahozná az alaptörvénybe, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár - mondta a párt miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett úgy vélte, a bérek felzárkóztatását a közszférában kellene kezdeni, ahol számításaik szerint a munkakörök közel 80 százalékát nők töltik be.

Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal jutalmazott étterme - jelentették be a budapesti Michelin-gálán. Megőrizte Michelin-csillagát a Costes Downtown, a Costes és a Borkonyha. Az elismeréseket gálaműsor keretében adták át a Várkert bazárban, ahol bemutatták a 2018-as európai Michelin-kalauzt.

Várhatóan húsvét után döntenek a németországi Schleswig-Holstein tartomány hatóságai, hogy kiadják-e Spanyolországnak a volt katalán elnököt. A lázadással és sikkasztással vádolt Carles Puigdemont-t vasárnap vették őrizetbe a német-dán határon a spanyol legfelső bíróság pénteken kiadott európai elfogatóparancsa alapján.

Oroszországban őrizetbe vettek a hatóságok négy embert a kemerovói tűzvész után. A szibériai városban az eddigi hírek szerint 64-en vesztették életüket, köztük sok gyermek, amikor tűz ütött ki egy bevásárlóközpontban. 16 ember sorsa továbbra is ismeretlen. A szövetségi Nyomozó Bizottság megállapította, hogy zárva voltak a vészkijáratok, a tűzjelző berendezést pedig az egyik biztonsági őr a tűz kitörése után kikapcsolta.

Címlapról ajánljuk
Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. A drágulás azonban a magas infláció miatt közel kétszámjegyű reálár-csökkenést hozott - derült ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép összesítéséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Zöld iránytű az ingatlanbefektetőknek - Tudd meg, hogy mikor érdemes felújítani az ingatlanod

Zöld iránytű az ingatlanbefektetőknek - Tudd meg, hogy mikor érdemes felújítani az ingatlanod

Komoly veszélyeket tartogat egy ingatlanbefektető vagy pénzügyi intézmény számára, ha nem méri fel kellőképpen, hogy egy jelenleg még zöldnek látszó ingatlan pár év múlva milyen potenciális, nagy költségű beruházásokat igényelhet. Érdemes egy energetikai tanúsítványnál messzebbre menni, és mélyebben is megvizsgálni az ingatlan teljesítményét, jövőállóságát. Egyfajta zöld iránytűként szolgál a befektetőknek a CRREM modell, ami segíti az ingatlanok értékelését a kibocsátás-csökkentési célok tükrében. Az MN6 Energiaügynökség elemzésében egy fiktív példán keresztül mutatják be, hogy mit is tud a modell, ami a befektetők, pénzintézetek számára is hasznos lehet, sőt talán valamikor a jövőben kötelezően elvárt információt hordozhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×