INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

orbán viktor

michelin-csillag

a nap legfontosabb hírei

Magyarország is kiutasít egy orosz diplomatát - a nap hírei

Infostart

Egész Európa számára példaértékűnek tartja Szerbia kisebbségvédelmi modelljét a magyar miniszterelnök. Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal jutalmazott étterme. Oroszországban őrizetbe vettek a hatóságok négy embert a kemerovói tűzvész után. A nap legfontosabb hírei március 19-én.

Egész Európa számára példaértékűnek tartja Szerbia kisebbségvédelmi modelljét a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor Szabadkán Aleksandar Vučić szerb elnökkel avatta fel a felújított zsinagógát, ami után erkölcsi kötelességnek nevezte a kiállást egy olyan Magyarország és Európa mellett, ahol a zsidók és a keresztények békében élhetnek.

A magyar kormány a kölcsönös tiszteletre kívánja alapozni a viszonyát Romániával - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az ottani magyarságra tekintettel higgadtan kell fellépni a Romániával összefüggő ügyekben. Hozzátette: a legfelső bukaresti vezetés részéről érezhető a törekvés a kapcsolat javítására, de helyi szinten ez sokszor nem érvényesül a magyarokkal összefüggő döntéseknél.

Több más uniós országhoz hasonlóan Magyarország is kiutasít egy orosz diplomatát, aki hírszerző tevékenységet is folytat - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Szijjártó Péter tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: uniós és NATO-tagként a magyar kormány is szolidaritást vállal Nagy-Britanniával az orosz kettős ügynök angliai megmérgezése után. Több tagállam és Ukrajna is orosz diplomaták kiutasítását jelentette be, az Egyesült Államok 60, Kanada 4 orosz diplomatát utasít ki.

A legfőbb ügyész szerint valódi nyomozás folyik a közvilágítási projektekkel összefüggő ügyben. Polt Péter levélben reagált az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága elnökének. Ingeborg Grässle február végén érdemi nyomozást szorgalmazott az Elios ügyében. Polt Péter azt írta: az OLAF ajánlását január 8-án kapta meg a Legfőbb Ügyészség, és a Pest Megyei Főügyészség január 22-én nyomozást rendelt el költségvetési csalás miatt.

Lát még munkaerő tartalékot az országban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint csak azok szerint van kevés a munkaerő a gazdasági növekedéshez, akik bevándorlókkal oldanák meg a munkaerőhiány kérdését a nyugati országrészen. Mint mondta, Kelet-Magyarországon magasabb a munkanélküliség, onnan szeretnék a munkaerő áramlást elősegíteni a nyugati régiókba.

Az egészségügy rendbetételét nevezte az MSZP-Párbeszéd programja egyik legfontosabb pontjának a két párt közös miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely szakmai szervezetekkel és szakpolitikusokkal tartott kerekasztal-beszélgetés azt mondta: vállalják, hogy megduplázzák az egészségügyre fordítható forrásokat, emellett jelentős, 50 százalékos béremelésre is szükség ezen a területen.

Az egészségügy átalakítását, differenciált nyugdíjemelést és a korrupció elleni határozott fellépést ígért választási győzelme esetén a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Vona Gábor elmondta: pártja a férfiaknál is bevezetné a nyugdíjjogosultságot 40 év munkaviszony után.

Az LMP kormányra kerülése esetén visszahozná az alaptörvénybe, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár - mondta a párt miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett úgy vélte, a bérek felzárkóztatását a közszférában kellene kezdeni, ahol számításaik szerint a munkakörök közel 80 százalékát nők töltik be.

Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal jutalmazott étterme - jelentették be a budapesti Michelin-gálán. Megőrizte Michelin-csillagát a Costes Downtown, a Costes és a Borkonyha. Az elismeréseket gálaműsor keretében adták át a Várkert bazárban, ahol bemutatták a 2018-as európai Michelin-kalauzt.

Várhatóan húsvét után döntenek a németországi Schleswig-Holstein tartomány hatóságai, hogy kiadják-e Spanyolországnak a volt katalán elnököt. A lázadással és sikkasztással vádolt Carles Puigdemont-t vasárnap vették őrizetbe a német-dán határon a spanyol legfelső bíróság pénteken kiadott európai elfogatóparancsa alapján.

Oroszországban őrizetbe vettek a hatóságok négy embert a kemerovói tűzvész után. A szibériai városban az eddigi hírek szerint 64-en vesztették életüket, köztük sok gyermek, amikor tűz ütött ki egy bevásárlóközpontban. 16 ember sorsa továbbra is ismeretlen. A szövetségi Nyomozó Bizottság megállapította, hogy zárva voltak a vészkijáratok, a tűzjelző berendezést pedig az egyik biztonsági őr a tűz kitörése után kikapcsolta.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018