eur:
394.95
usd:
363.53
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Még az idén megkezdődik a Hankook magyarországi gyárának negyedik fejlesztési üteme - a nap hírei

Sikeresnek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét az illetékes államtitkár. Több uniós tagállam tervez válaszlépéseket Oroszországgal szemben a volt orosz kettős ügynök angliai megmérgezése miatt.

Még az idén megkezdődik a Hankook magyarországi gyárának negyedik, 89 milliárd forint értékű fejlesztési üteme - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a beruházással 150 - magas hozzáadott értéket előállító - munkahely jön létre, ezért a kormány csaknem 3 milliárd forinttal segíti a fejlesztést.

Az önvezető járművek fejlesztéséről és teszteléséről írt alá szándéknyilatkozatot Ausztriával és Szlovéniával a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: a megállapodás versenyelőnyt jelent a három ország számára, amelyek mindegyikének iparában jelentős súlyt képvisel a járműgyártás.

Mintegy 8500 szakemberre lesz szükség a Paksi Atomerőmű bővítéséhez a kivitelezés csúcsidőszakában - közölte a létesítmény két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János elmondta: február végén megtörtént a munkaterület átadása a mintegy 80 felvonulási létesítmény építéséhez, és legkorábban 2019 végén, 2020 elején lesz meg az engedély a paksi reaktorépületek kivitelezésének megkezdéséhez.

Sikeresnek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a CSOK-ot eddig 68 ezer család tudta igénybe venni, a visszajelzések alapján azonban a kormányzat március 15-étől egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tette a kedvezmény igénylését, amely így még több érintetthez juthat el.

A magyar-lengyel barátság napját ünnepelték ma. A veszprémi díszelőadáson Áder János köztársasági elnök a tisztelet, a segítség és a hála gesztusát említette, amelyet barátként mindig megadtak egymásnak a magyarok és a lengyelek. Andrzej Duda lengyel államfő arról beszélt, hogy a magyar és a lengyel nép egyaránt arra törekszik, hogy Európa biztonságos és igazságos legyen.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás; hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító szerint évente 4-5 milliárd forint takarítható meg a tavaszi óraátállítással, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A jövő héten egyeztetéseket kezd a Moszkva elleni válaszlépésekről Franciaország és Németország a volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt. Emmanuel Macron és Angela Merkel szerint a történtek összehangolt uniós választ követelnek. Korábban Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: napokon belül több tagország is további intézkedéseket fogadhat el Oroszországgal szemben.

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem reális az Egyesült Államok által megszabott május 1-ei határidő az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok ügyében. Jean-Claude Juncker azt mondta: addig nem lehet lezárni a mentességről szóló egyeztetéseket.

Párbeszédre és önmérsékletre szólított fel az elmérgesedő amerikai-kínai kereskedelmi viszály miatt a Kereskedelmi Világszervezet vezetője. Roberto Azevedo azt mondta: az egyoldalú lépések tovább mélyítik az ellentéteket.

Spanyolországban ismét előzetes letartóztatásba helyezte a legfelsőbb bíróság Jordi Turull katalán elnökjelöltet és négy társát. A törvényszék újból Európai elfogatóparancsot adott ki Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen. A katalán függetlenségi politikusokkal szemben a hatóságok lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt emeltek vádat.

Dél-franciaországban a hatóságok agyonlőtték azt a férfit, aki Trebes város szupermarketjében túszokat ejtett. A támadásnak 3 halottja és 2 sebesültje van. A fegyveres azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel és Salah Abdeslam, a 2015-ös párizsi támadások egyik elkövetőjének szabadonengedését követeli.

Londonban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a brit főváros metrójában megkísérelt pokolgépes merénylet tettesét a londoni központi büntetőbíróság. A 18 éves Ahmed Hassan tavaly szeptember 15-én pokolgépet helyezett el a District metróvonal egyik szerelvényén. A szerkezet kigyulladt és 51 utas megsebesült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×