eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Jóváírta a 12 ezer forintos támogatást a földgáz fogyasztók számláján a Nemzeti Közművek - a nap hírei

Már nyomtatják az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjait. Lezárult a Mátrai Erőmű adásvétele, így ismét magyar többségi tulajdonban működik.

Jóváírta a 12 ezer forintos támogatást a földgáz fogyasztók számláján a Nemzeti Közművek. Az ügyfelek a jövő héttől már az alacsonyabb összegű számlát kapják. A jóváírás után a fogyasztó számlája automatikusan csökken addig, amíg a jóváírás összege el nem éri a 12 ezer forintot.

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója áprilistól, miután a Brent átlagára 50 dollár felett maradt – közölte a NAV. A 2016-ban elfogadott jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját.

Pénteken 4 forinttal emeli a benzin árát a Mol, a gázolaj ára nem változik. A benzin literenkénti átlagára 359 forintra nő, a gázolajé 363 forint marad.

Lezárult a Mátrai Erőmű adásvétele, így ismét magyar többségi tulajdonban működik a vállalat. Az Opus Global, valamint a cseh EPH által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding megszerezte a tranzakció zárásához szükséges engedélyeket, illetve kifizette a vételárat. A cég tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű 72,6 százalékos részesedést biztosító részvénypakettje.

Törölni kell azt a pártlistát, amely mögött már nincs ott a törvényi minimum, például a visszaléptetések miatt - ismertette az Országos Választási Bizottság egyik legutóbbi állásfoglalását a testület elnöke. Patyi András az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ha a listát törli a testület, az arra érkezett szavazatok elvesznek.

Már nyomtatják az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjait Budapesten, összesen 121 félét. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke közölte azt is, hogy alig 5 és fél ezer delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az országgyűlési választásra, péntek délután lejár a határidő.

A bevándorlást tartja az európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának a miniszterelnök. Orbán Viktor Facebook-üzenetben hangsúlyozza: érvényt kell szerezni Magyarország érdekének, ezért nem szabad megengedni a kerítés lebontását és a migránsok beengedését.

A vízzel összefüggő problémákra hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök. Áder János előadásában hangsúlyozta: a klímaváltozás nem csupán fenyeget, hanem a mindennapok részévé vált, mindenkinek személyes feladata és felelőssége van az éghajlatváltozás következményeivel szembeni védekezésben.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el az illetékes vízügyi főigazgatóságok csaknem 200 kilométer hosszan a magyarországi folyószakaszokra. A belvíz miatt jelenleg 58 szakaszon van készültség. Az elöntött területek nagysága csaknem 72 ezer hektár.

Az Európai Unió és további hat ország egyelőre mentességet kap az acélra és alumíniumra kivetett amerikai importvámok alól - jelentette be az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője. Donald Trump elnök engedélyezte a vámok felfüggesztését a tárgyalások idejére.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×