eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Különleges sebészeti robot kerül Magyarországra

Különleges sebészeti robot kerül Magyarországra

Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon. Az egészségügyi államtitkár szerint Magyarországon minden feltétel adott a sikeres transzplantációhoz.

Az első magyarországi szívátültetést 1992-ben végezték el. A beteg ma is él. Azóta 475 felnőtt esett át ilyen operáción, vannak, akik kétszer is. Tüdőt először 2015-ben ültettek át Magyarországon, és azóta több mint negyven ilyen beavatkozást végeztek.

Az Eurotransplanthoz történő 2013-as csatlakozás óta 30 százalékkal emelkedett a magyar betegekbe beültethető donorszervek száma. Azóta 270 felnőtt kapott új szívet.

A kormány most hárommilliárd forintot biztosít a tüdőtranszplantációs program és a mellkassebészet fejlesztésére.

Ebből vásárolnak sebészeti robotot, és azt tervezik, hogy a környező államok betegeit is Magyarországon műtik meg.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerint ma már minden feltétel adott a sikeres transzplantációhoz Magyarországon.

"Ma már ott tartunk, hogy a szakmai teamek világszínvonalúak, az eszközeink nagyjából világszínvonalúak, a finanszírozás rendelkezésre áll. Az elmúlt éveknek köszönhetően ma már csak donor kérdése az, hogy hány transzplantáció történik Magyarországon."

A tízezredik transzplantáció kettős szervátültetés volt, egy 34 éves nő új szívet és vesét kapott február 14-én. Egyszer már átesett egy ilyen műtéten. 36 napot töltött a sürgősségi várólistán, és 31 sikertelen felajánlás után sikerült számára megfelelő szervet találni, de most már jól van és tart a rehabilitációja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×