eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ezrek halálát okozza az ördögi kör

Ezrek halálát okozza az ördögi kör

Jelenleg a fűtési időszak ellenére elfogadható a levegő minősége Magyarországon. Ha azonban nem megfelelő anyaggal fűtenek, akár a lakás vagy ház belsejében is az egészségre káros lehet a levegő. A légszennyezés több, mint 60 százalékát a lakossági fűtés okozza a téli hónapokban. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes egy a témában rendezett nemzetközi konferencián elmondta, hogy az alapjogok ütköznek ezen a területen.

Budapesten is sokan fűtenek fával, aminek komoly légszennyező hatása van – mondta a Levegő Munkacsoport Környezetvédelmi Tanácsadó Irodájának vezetője.

Lenkei Péter kiemelte, hogy hétvégén Északkelet-Magyarországon végeztek mérést, és kiderült, hogy

a szállópor szennyezése tízszerese-hússzorosa volt az egészségügyi határértéknek

jellemzően a fa- és széntüzelés miatt, de szemétégetés szagát is érezték időnként.

A fatüzeléssel vagy fel kellene hagyni, vagy a kályhákat olyan szűrőberendezésekkel kellene ellátni, mint a gépkocsikat – tette hozzá. Lenkei Péter jelezte, hogy létezik olyan részecskeszűrő katalizátor, ami jól csökkenti a szennyezést, elektrofilterek is vannak és más technológiai megoldások, amelyek itthon még nem terjedtek el.

Magyarországon évente 12-13 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt.

Ezek az emberek átlagosan 10 évet veszítenek az életükből – hangsúlyozta Lenkei Péter.

Így csökkenthető a kockázat

Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet főorvosa elmondta: a fűtési időszak ellenére jelenleg Magyarországon elfogadható a levegő minősége, mindenütt a határérték alatt van a szállópor koncentrációja.

A belső terekben rossz fűtési berendezés és elégtelen szellőztetés mellett felszaporodhatnak a káros anyagok. A lignit és a barnaszén ként tartalmaz, elégetve kéndioxid keletkezik, ami köhögést okozhat és növelheti a légzőszervi betegségek kockázatát – emelte ki.

A jó minőségű keményfa jól megépített kályhában kis kockázattal jár, és a tűz helyes megrakása is fontos – hívta fel a figyelmet Páldy Anna. Jelezte azt is, hogy a lakásban a tartósan 15 Celsius-fok alatti hőmérséklet már kihűléshez vezethet.

Ütköznek az alapjogok

A légszennyezés több, mint 60 százalékát a lakossági főtés okozza a téli hónapokban – emelte ki a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.

Bándi Gyula szerint

a légszennyezés okozta gazdasági kár 1500 milliárd forint évente, a betegségekkel 3 millió munkanap esik ki.

A biztoshelyettes közölte, hogy alapjogok ütköznek ezen a területen. Egyrészt mindenkinek joga van melegen tartania az otthonát, de ennek a gyakorlásával senkinek sincs joga veszélyeztetni ezzel a másik ember egészségét és életét.

2016-ban állásfoglalás született a témában, és úgy nézett ki, hogy történnek lépések a javulás érdekében, de ez mégsem így alakult – mondta Bándi Gyula. Példaként említette, hogy

cél a lignittel való fűtés visszaszorítása és kiváltása,

ami szociális kérdés. Ugyanakkor a hulladékkal való fűtést is csökkenteni kell: egy felmérés szerint az emberek egyharmada égeti el a szemetet – fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×