eur:
393.38
usd:
367.98
bux:
67100.19
2024. április 26. péntek Ervin
Megmozdult az ellenzék - ki kivel, de kivel nem?

Megmozdult az ellenzék - ki kivel, de kivel nem?

A hódmezővásárhelyi polgármester választást követően újra felerősödött az ellenzéki pártok közötti szorosabb együttműködés lehetősége. Az LMP társelnöke szerint készek egyeztetni a szocialistákkal és a Jobbikkal, de erről kongresszusi döntés kellene, amit azonban most nem akarnak összehívni.

Hétfőn a Magyar Nemzet írt arról, hogy a vasárnapi időközi választásokat követően az LMP együttműködne az MSZP-Párbeszéd szövetséggel és a Jobbikkal.

Nem sokkal a hír megjelenése után Hadházy Ákos társelnök megerősítette ezt az információt. Kifejtette:

az LMP elnöksége megbízott egy delegációt, hogy választási együttműködésekről tárgyaljon az MSZP-vel és a Jobbikkal.

Azt mondta: készek az együttműködésre, akár a visszaléptetésekre is, ha jó, hiteles jelölt van. Elmondta továbbá, hogy az együttműködéshez kongresszusi határozat is szükséges, a szerv összehívásához nyolc nap kell, egyelőre azonban azt nem kezdeményezték.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfő délutáni online fogadóóráján úgy fogalmazott: ha lesz olyan település, ahol a választók úgy látják, hogy a Fidesz–KDNP-t csak jobbról lehet leváltani, akkor nem fogják magukhoz terelgetni ezeket a szavazókat.

„A Jobbikkal való nyílt, szervezett együttműködés megosztó lenne a mi táborunkon belül. Ehhez a Jobbik is kellene, de jelezte, hogy erre nem nyitott. Most koncentráljunk arra a feladatra, amit még nem teljesítettünk, hogy az LMP-vel sikerüljön megállapodni.

Akkor eljutunk arra a szintre, ameddig el lehet jutni”

- emelte ki.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában nem kívánta kommentálni Karácsony Gergely kijelentését, de azt megismételte: a szocialistákkal nem szövetkeznek, ahogy a DK-val sem. Az LMP és a Momentum irányába viszont nyitott a párt, de velük is inkább koalíciós tárgyalás a lehetséges opció – tette hozzá.

Voltak informális konzultációk a lehetséges együttműködésről az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció között – mondta tájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

A volt kormányfő megbízta Molnár Csaba ügyvezető alelnököt, hogy kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel. A tárgyalások célja, hogy minél több körzetben lépjenek fel közösen a Fidesszel szemben, ezért a DK kész a kölcsönös visszalépésekre - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, az LMP-vel csak úgy lehet megállapodni, hogy abban az MSZP is részt vesz, hiszen a DK és a szocialisták korábban már elosztották egymás között az egyéni körzeteket. Úgy vélte, nem szükséges mind a 106 körzetben megállapodniuk az LMP-vel, de 15-20-ban "ajánlatos lenne egy korlátozott együttműködés".

A DK vezetője megjegyezte: jelenleg sem formálisan, sem informálisan nem működnek együtt a Jobbikkal. Hogy ez az álláspont megváltozik-e majd, azt Gyurcsány Ferenc nem tudja.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×