eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Több ezer köztisztviselő sztrájkolt – a nap hírei

A villamosenergia-törvény módosítását kezdeményezi a kormány a napenergia arányának növeléséért. Több mint 7300 önkormányzati köztisztviselő sztrájkolt magasabb fizetésért, a munkabeszüntetés pénteken is folytatódik. Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább az Európa 2023-as Kulturális Fővárosa projekt döntőjébe.

A villamosenergia-törvény módosítását kezdeményezi a kormány a napenergia arányának növeléséért – jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón elmondta: kötelezni akarják az elosztókat, hogy vegyék át a megtermelt áramot a kisteljesítményű napelemparkoktól. A kormány kiemelt célja, hogy az országnak ne legyen szüksége áramimportra. A miniszter arról is beszélt: Magyarország mindaddig folytatja a tárgyalásokat az ENSZ migrációs javaslatairól, amíg érdemben befolyásolni tudja az elképzeléseket. Ismét visszautasította a világszervezet állításait, miszerint a migráció kedvező lenne a gazdaságra.

Minden korábbinál több villamosenergiát termelt tavaly a Paksi Atomerőmű, és a hazai erőművek közül legolcsóbban biztosította az áramot – jelentette ki Hamvas István vezérigazgató. A blokkok teljesítmény-kihasználása szintén rekordértékű, 91,9 százalék volt 2017-ben, világszinten is kiemelkedő. Paks a hazai fogyasztás 37,5 százalékát elégítette ki, miközben a magyarországi áramimport 28,6 százalék volt tavaly.

Több mint 7300 önkormányzati köztisztviselő sztrájkolt ma magasabb fizetésért, és a szakszervezet arra számít, hogy pénteken is ugyanennyien nem veszik majd fel a munkát. Hétfő estig tart a munkabeszüntetés, amelynek idején csak halaszthatatlan ügyeket lehet intézni. A munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselőnek tíz éve nem emelkedett a keresete, a kormány pedig nem ül velük tárgyalóasztalhoz.

Vasárnap folytatódik a sztrájk a Bosch-konszern miskolci üzemében a mai eredménytelen bértárgyalás miatt. Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete közleménye szerint a munkáltató elzárkózott a helyzet megoldásától. Az érdekképviselet még nem döntött a vasárnapi munkabeszüntetés idejéről. A Bosch-konszern egyik miskolci gyárában hétfőn bérkövetelés miatt tartott két órás munkabeszüntető sztrájkot a szakszervezet.

Akár 4-5 éven belül megnyílhat a Dobogóra tervezett dél-budai centrumkórház a beruházás koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos szerint. Bedros Róbert az InfoRádiónak elmondta, hogy a tervek szerint a felnőtt-ellátásban egyágyas szobákat alakítanak ki, a gyermekosztályon pedig a szülő egy szobában aludhat majd beteg gyermekével. Néhány héten belül kiírják a tervpályázatot.

A pályázó hét magyar város közül Debrecent, Győrt és Veszprémet ajánlja az Európa 2023-as Kulturális Fővárosa projekt döntőjébe a független nemzetközi szakértői testület. A brüsszeli testület szakértői a napokban Budapesten választották ki a szűkített listára kerülő három várost. A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az Európa Kulturális Fővárosa pályázat magyarországi nyertesére.

Egész éves viharjelzést kér a Belügyminisztériumtól a Balatoni Szövetség. A szervezet indoklása szerint erre a horgászok, vitorlázók biztonsága, valamint az időjárásban tapasztalható globális változások miatt lenne szükség. Balassa Balázs, a szövetség elnöke elmondta: a mostani enyhe télben még decemberben is sok horgász és vitorlás volt a vízen. Tavaly jóval több vihart jeleztek a viharjelző rendszerek.

Nincs egyetértés az uniós tagországok külügyminiszterei között a nyugat-balkáni államok csatlakozásának időpontjáról. A tárcavezetők pénteken, a tanácskozás 2. napján találkoznak az érintett államok képviselőivel. Az Európai Bizottság múlt heti állásfoglalása szerint 2025. tekinthető a leginkább esélyes két ország, Szerbia és Montenegró esetében a csatlakozás legkorábbi lehetséges időpontjának. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször is ennél gyorsabb integrációt sürgetett.

Németország készen áll a vitatott ügyek megtárgyalására és a kétoldalú kapcsolatok javítására Törökországgal – mondta a kancellár. Angela Merkel Berlinben tárgyalt a török miniszterelnökkel. A német kancellár hozzátette: Németország mindig is elítélte a 2016-ban történt törökországi puccskísérletet, de azt is kívánja, hogy az arányosság elve alapján folytassák a történtek igazságügyi feldolgozását. Binali Yildirim azt hangoztatta, hogy hazájában érvényesülnek a jogállami elvek.

Megkezdődött a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. A nagyjátékfilmes versenyprogramban 24 munka mutatkozik be, közülük 19 indul az Arany Medvéért és az Ezüst Medvékért. A rövidfilmes szekcióban Bucsi Réka is szerepel Solar Walk című animációs filmjével. A Panorama szekcióban is van magyar alkotás, Bogdán Árpád Genezis című filmje. Tenki Réka a fesztivál Shooting Stars című programjában mutatkozik be.

Tizenhét rendbeli, előre megfontolt gyilkosság miatt emelnek vádat a szerdai floridai iskolai lövöldözés gyanúsítottja ellen - értesült a Washington Post. A lap beszámolója szerint a 19 éves Nikolaus Cruz először csak egyetlen lövést adott le, megvárta, amíg a diákok kiözönlöttek a termekből, és akkor kezdett ámokfutásába. A rendőrség szerint a gyanúsított gázmaszkban, félautomata fegyverrel érkezett a helyszínre, több tárnyi lőszer és füstgránát volt nála.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×