eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Szijjártó: a visegrádi csoport energiabiztonságát javítja majd a magyar-szlovák vezeték - a nap hírei

Biztosítja a 3-as metró teljes akadálymentesítését a mozgáskorlátozottak számára a budapesti városvezetés - mondta a főpolgármester. Lengyelországban aláírja az államfő a több ország által bírált jogszabályt a Nemzeti Emlékezet Intézetéről.

Megoldja a 3-as metró teljes akadálymentesítését a mozgáskorlátozottak számára a budapesti városvezetés - mondta a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ahol nem lesz lift, ott a mozgólépcsők között működtethető, ferde pályán mozgó kabinnal szeretné biztosítani az akadálymentesítést. A városvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa számos városában van már ilyen lehetőség és a hagyományos liftek költségének maximum 25 százalékából beszerezhetők az eszközök. Hozzátette: decemberben kezdődik a 3-as metró északi szakaszán a felújított alagút műszaki átadása, az esetlegesen szükségessé váló javítások elvégzése után hetekkel indulhat meg ismét a közlekedés. Tarlós István jelezte, hogy hamarosan elindul a Lánchíd, a Várhegy alagút és 2-es villamos pesti alagútjának felújítása, de ezt megelőzően el kell végezni egy kisebb rekonstrukciót a BAH-csomópontnál.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az egész visegrádi csoport energiabiztonságára pozitív hatással lesz az új magyar gázelosztó központ és a magyar-szlovák vezeték. Szijjártó Péter Pozsonyban arról tájékoztatta a szlovák külügyi államtitkárt, hogy a magyar kormány azután döntött a gázelosztó és a két ország között még hiányzó vezeték megépítéséről, hogy két magyar vállalat lekötötte a jövendőbeli román-magyar gázvezeték kapacitását. A Vecsés és Városföld közötti vezeték megépítésével létrejön az észak-déli irányú energiafolyosó.

Elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza mentén, valamint a Berettyó alsó szakaszán és a Hamvas-Sárrét térségében a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. Bara Sándor az igazgatóság védelemvezetője közölte az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a csatornák vízszintje meghaladta a mértékadó szinteket. A belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 3700 hektár.

Feljelenti a kormányt a paksi hitel előtörlesztése miatt Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje. A nemzetgazdasági miniszter nemrég jelentette be, hogy a kabinet a felvett 24,2 milliárd forintot előtörleszti az orosz kölcsönből. A Paks 2. beruházás 80 százalékát orosz államközi hitelből, 20 százalékát hazai költségvetési forrásból fedezi az állam. Szél Bernadett szerint Varga Mihály nyilatkozata annak a beismerése, hogy piaci alapon lett volna sokkal olcsóbb hitel is, különben nem döntöttek volna az előtörlesztésről.

A nők helyzetének javítása mellett növelné az apák szerepvállalását a gyermeknevelésben a Jobbik. Dúró Dóra, az ellenzéki párt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik választási programja külön fejezetben foglalkozik a nők helyzetével, mert alacsonyabb a keresetük, mint a férfiaké, emellett a házi munkából is sokkal nagyobb arányban veszik ki részüket. Hozzátette: a Jobbik a családtámogatási rendszeren keresztül ösztönözné az apák szerepvállalását.

A magyar nyugdíjban részesülő ukrán állampolgárok iratainak vizsgálatát kéri a belügyminisztertől a Demokratikus Koalíció. Vadai Ágnes, az ellenzéki párt alelnöke a Magyar Nemzet értesülésére hivatkozva azt mondta: a napokban közokirat-hamisítás gyanújával vett őrizetbe a rendőrség két hajdúdorogi kormányhivatali alkalmazottat. Hozzátette: becslések alapján 26 ezer lehet azoknak az ukránoknak a száma, akik fiktív magyarországi lakcímek alapján, sok esetben hamis munkáltatói igazolással, az ukrán nyugdíjak sokszorosát kapják.

Az üvegházhatású gázok ipari csökkentését, a párizsi klímakonferencia céljainak megvalósítását segítő jogszabályt fogadott el az Európai Parlament. A törvény értelmében az Európai Unió fokozatosan lejjebb szállítja a szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, valamint gyorsabb ütemben mérsékelné az elérhető egységek számát a piacon. Az uniós javaslat célja, hogy sikerüljön 2030-ra legalább 40 százalékos kibocsátás-csökkenést elérni, az ipar és energiaszektor modernizációja felgyorsuljon és a kibocsátók ne települjenek át lazább szabályozással rendelkező unión kívüli országokba.

Lengyelországban aláírja az államfő a több ország által bírált jogszabályt a Nemzeti Emlékezet Intézetéről, de utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. A törvény értelmében büntetőjogi eljárás indulhat azok ellen, akik a lengyel nemzetet és államot a náci Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják. Az új előírásokat elsősorban Izrael és Ukrajna kifogásolta. Andrzej Duda elnök szerint a törvény eleget tesz annak az izraeli kérésnek, hogy ne akadályozza a holokauszt tudományos kutatását.

Tajvanon a legutóbbi jelentések szerint két ember meghalt és mintegy 200-an megsérültek a sziget keleti részét megrázó földrengésben. A Richter skálán mért 6,4 tizedes rengés miatt több épület is megrongálódott, részben beomlott egy hotel 3 szintje, és a hatóságok attól tartanak, hogy mintegy 30 ember a romok között rekedhetett. Egy másik szálloda teljes egészében megdőlt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×