eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma
Zuschlag János ismét bilincsben - képek

Zuschlag János ismét bilincsben - képek

Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő lehet az egyik gyanúsítottja annak az ügynek, amelyben pártok nevében próbáltak állami támogatást szerezni. Az egykori politikust szerdán vették őrizetbe, csütörtökön pedig a Kecskeméti Járásbíróság döntött az előzetes letartóztatásáról.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt indítványozta egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását, akik 2017 őszén egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett ekként „gyűjtsenek ajánlásokat” az idei parlamenti képviselőválasztásra.

A gyanúsítottak megállapodtak abban, hogy a 2018. évi országgyűlési választásokon különböző választókerületekben képviselőjelölteket indítanak. A jelöltek indításához szükséges 500 érvényes ajánlást nem valós kampánnyal, hanem különböző adatbázisokban szereplő személyek adatainak felhasználásával kívánták megszerezni. Céljuk az volt, hogy a választásokat kihasználva illegálisan jussanak költségvetési támogatáshoz.

Ehhez illegális úton megszerezték egy pénzügyi tanácsadó cég területi képviselőinek belépési adatait, mellyel beléptek a cég informatikai rendszerébe. Így hozzájutottak az adatbázisokhoz, amelyek a társaság ügyfeleinek személyes adatait tartalmazták. Az ajánlóívekhez szükséges, hiányzó személyi adatokat call centeres alkalmazottakat bevonva az ügyfelek felhívásával szerezték meg.

A NAV nyomozói összesen 7 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük három férfit vettek őrizetbe. Az őrizetbe vett és bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntettével gyanúsított férfiak közül két gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta az ügyészség, a harmadik férfi esetében a kényszerintézkedés feltételei nem állnak fenn.

Az ügyészség közleménye nevet nem tartalmaz, de Zuschlag János korábbi szocialista politikust szerdán vették őrizetbe, csütörtökön pedig már a Kecskeméti Járásbíróságra vezették elő, ahol döntöttek az előzetes letartóztatásáról.

A Kecskeméti Törvényszék szóvivője az Inforádiónak elmondta: egy 24 és egy 40 éves férfi előzetes letartóztatását rendelték el, a döntés még nem jogerős. Arról, hogy az egyik gyanúsított valóban Zuschlag János-e, a testület nem adhat hivatalos információt, mivel nem közszereplőről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×