eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Milliárdokkal többe kerül majd a gyógyszer, de a patikai ára nem változik

Milliárdokkal többe kerül majd a gyógyszer, de a patikai ára nem változik

Csaknem 20 milliárd forintos terhet jelent a gyógyszergyártóknak a 2019 februárjától életbe lépő uniós szabályozás, de emiatt nem lesznek drágábbak a készítmények - mondta az InfoRádiónak Illés Zsuzsanna, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója.

Új uniós szabályozás lép életbe 2019-től, amely a gyógyszerhamisítást hivatott megakadályozni, ám a változások nagy terhet rónak a hazai gyártókra is. A gyógyszerdobozokra kötelezően felkerülő biztonsági elemek is a hatékonyabb fellépést szolgálják. Illés Zsuzsanna azonban hozzátette, a magyarországi ellátásban a hamisítás minimális probléma, ráadásul miközben jelenleg a patikai forgalmat próbálják további biztosítékokkal ellátni,

inkább az interneten lehet hozzájutni hamis készítményekhez, ezt a gondot viszont nem oldja meg az új rendszer.

Az új szabályok szerint biztonsági elemekkel kell ellátni a dobozokat, az egyik egy egyedi azonosító, a másik pedig egy manipulálás elleni eszköz, egy dézsmazár, amelyet ha felnyitnak, már nem lehet kiadni a gyógyszert, mert a doboz sértetlensége már nem garantált - magyarázta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója.

Az egyedi azonosítókat fel kell majd tölteni egy bonyolult, kétszintű informatikai rendszerbe: minden uniós tagországnak létre kell hoznia egy  nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszert, amelynek el kell érnie az összes patikát és kereskedőt, és és európai szinten is össze kell minden hálózatot csatolni.

"A biztonsági elemek elhelyezéséhez a gyártóknál is szükség van további beruházásokra, és az informatikai nyilvántartó rendszer kiépítését is nekik kell finanszírozniuk. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége felmérte a hazai beruházási igényeket, és

húszmilliárd forintba kerül csak a gyártás átalakítása"

- mondta Illés Zsuzsanna, de jelezte, jelenleg nincs arra lehetőség, hogy a beruházás a költségét az árakban érvényesítsék a gyógyszergyártók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×