eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Háborús időszak következik Zacher Gábor szerint

Háborús időszak következik Zacher Gábor szerint

A szilveszter éjszakája kiemelkedik az alkoholfogyasztás miatt – mondta Zacher Gábor. A Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa szerint erre ők is felkészültek. A magyar lakosságnak meg kellene tanulnia használnia a sürgősségi ellátást, amelyet ma még nem tud – hangsúlyozta.

Alkoholmérgezéstől szenvedő beteghez mentőt kell hívni. Az már életveszélyes állapot, nem a részegségről szól. Akivel nem lehet kontaktust teremteni, vagy csak nyögésekre képes, annak nem a szabad ég alatt a helye, hiszen belefulladhat a saját hányadékába vagy le is hűlhet – hangsúlyozta a toxikológus. Zacher Gábor szerint a mentősök is fel vannak arra készülve, hogy a szilveszter sokkal megterhelőbb mint más, átlagos nap. Ekkor az alkoholfogyasztás miatt kórházba került emberek száma jelentősen megemelkedik.

A túl sok alkohol fogyasztása kiskamasz esetén az alkoholmérgezéssel egyenlő lehet: ha nem tud kellően kommunikálni, mentőt kell hívni a fiatalhoz, ha még kommunikálni tud is, de sokat ivott, nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Súlyosabb esetben a stabil oldalfekvés segíthet, ezzel elkerülhető a fulladás. Itatni – vízzel, tejjel vagy üdítővel – azonban nem érdemes, hiszen azt félrenyelheti, érdemi hatása pedig nincs – figyelmeztetett a toxikológus. 

A Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa továbbra is háborúként tekint a szilveszterre. Nem gondolja, hogy idén a magyar lakosság és az idelátogató külföldiek változnának, és két-három pohárral beérik az év utolsó napján. Zacher Gábor szerint eljutottunk oda, hogy a sürgősségi betegellátás nap mint nap a háborúról szól, hiszen a betegek egy jelentős része nem a sürgősségi osztályra való.

Az ünnepek között még inkább megnő az osztály terhelés, hiszen a szakrendelők csak elvétve működnek, az alapellátásból nagyon sokan elmennek szabadsága. A betegek a helyettes háziorvos helyett a sürgősségire mennek panaszaikkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×