INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

zacher gábor

szilveszter

alkoholmérgezés

sürgősségi ellátás

Háborús időszak következik Zacher Gábor szerint

Infostart / InfoRádió

A szilveszter éjszakája kiemelkedik az alkoholfogyasztás miatt – mondta Zacher Gábor. A Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa szerint erre ők is felkészültek. A magyar lakosságnak meg kellene tanulnia használnia a sürgősségi ellátást, amelyet ma még nem tud – hangsúlyozta.

Alkoholmérgezéstől szenvedő beteghez mentőt kell hívni. Az már életveszélyes állapot, nem a részegségről szól. Akivel nem lehet kontaktust teremteni, vagy csak nyögésekre képes, annak nem a szabad ég alatt a helye, hiszen belefulladhat a saját hányadékába vagy le is hűlhet – hangsúlyozta a toxikológus. Zacher Gábor szerint a mentősök is fel vannak arra készülve, hogy a szilveszter sokkal megterhelőbb mint más, átlagos nap. Ekkor az alkoholfogyasztás miatt kórházba került emberek száma jelentősen megemelkedik.

A túl sok alkohol fogyasztása kiskamasz esetén az alkoholmérgezéssel egyenlő lehet: ha nem tud kellően kommunikálni, mentőt kell hívni a fiatalhoz, ha még kommunikálni tud is, de sokat ivott, nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Súlyosabb esetben a stabil oldalfekvés segíthet, ezzel elkerülhető a fulladás. Itatni – vízzel, tejjel vagy üdítővel – azonban nem érdemes, hiszen azt félrenyelheti, érdemi hatása pedig nincs – figyelmeztetett a toxikológus. 

A Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa továbbra is háborúként tekint a szilveszterre. Nem gondolja, hogy idén a magyar lakosság és az idelátogató külföldiek változnának, és két-három pohárral beérik az év utolsó napján. Zacher Gábor szerint eljutottunk oda, hogy a sürgősségi betegellátás nap mint nap a háborúról szól, hiszen a betegek egy jelentős része nem a sürgősségi osztályra való.

Az ünnepek között még inkább megnő az osztály terhelés, hiszen a szakrendelők csak elvétve működnek, az alapellátásból nagyon sokan elmennek szabadsága. A betegek a helyettes háziorvos helyett a sürgősségire mennek panaszaikkal.

Kapcsolódó hang

Zacher Gábor az ünnepek közötti sürgősségi ellátásról
 
Zacher Gábor az alkoholmérgezésről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018