eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Gyászos pillanatkép a magyar emberekről

Gyászos pillanatkép a magyar emberekről

Magyarországon jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam az Európai Unió legtöbb tagállamához képest - állapította meg az Európai Bizottság jelentése. A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a magyar egészségügyi kiadások alacsonyabbak az uniós átlagnál. Az InfoRádió orvosokat kérdezett.

75,7 év volt 2015-ben a várható élettartam Magyarországon ez öt évvel marad el az EU átlagtól. Nagyra nyílik a szociális olló is: egy alapfokú végzettségű magyar férfi kilenc évvel kevesebbet él mint egy diplomás. Magyarországon a szív és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálozási okot. Az InfoRádióban Szapáry László klinikai neurológus, a Magyar Stroke Társaság elnöke hívta fel a figyelmet a magyar lakosság rossz fizikai állapotára: „A magas vérnyomás és koleszterinszint előfordulása az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő. Az 50-60-as korosztályban már a populáció harmadánál előfordulnak ezek a rizikófaktorok, sok betegnél akár kombináltan is.”

A második vezető halálok, a rák 2014-ben 33 ezer embert vitt el. A tüdőrák kialakulásának kockázata világszinten Magyarországon a legmagasabb – mondta az InfoRádiónak Ostoros Gyula, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa.

„Évente tízezer új tüdőrákos beteget regisztrálunk Magyarországon. Ebben és a férfiak halálozási mutatóinak tekintetében is első helyen állunk a világon.”

Pénz- és akaraterőhiány

Az Európai Bizottság jelentése felhívja a figyelmet, hogy 2005 óta a magyar egészségügyben közel felére csökkentek a megelőzésre fordított kiadások. A bizottság megállapítja azt is, hogy a magyar felnőttek több mint negyede napi rendszerességgel dohányzik, Magyarországon a harmadik legmagasabb ez az arány Európai Unióban.

Az alkoholfogyasztás 2000 óta lassan csökken, de még így is 10 százalékkal magasabb, mint az uniós átlag. A magyar felnőttek 21 százaléka pedig túlsúlyos. A TÉT Platform átfogó életmód felmérése is megmutatta a magyarok keveset tesznek egészségükért.

„Az egészséges életmód korlátai közül az emberek 66 százaléka a pénzt hozta ki győztesnek, a következő helyen az akaraterő hiánya áll” - mondta Antal Emese dietetikus.

Az Európai Bizottság jelentése felhívja a figyelmet, hogy 2005 óta a magyar egészségügyben közel felére csökkentek a megelőzésre fordított kiadások. 2015-ben Magyarország lakosonként 1428 eurót költött az egészségügyre, ami az uniós átlag fele. A jelentés úgy fogalmazott, hogy elengedhetetlen az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottságának kezelése, hogy javuljon a hozzáférés a jó minőségű ellátáshoz a teljes népesség számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×