INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

metró

korrupció

vizsgálat

ep

kocsis máté

borbély lénárd

Az Európai Parlament elé kerül a budapesti metrókorrupció ügye

Infostart

A 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport elküldi jelentését az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottságának.

Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke pénteken budapesti sajtótájékoztatón közölte, tekintettel arra, hogy az EP bizottsága a jövő héten tárgyalja az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Magyarországgal kapcsolatos vizsgálatait, a fővárosi Fidesz arra kérte a munkacsoport vezetőjét: küldje meg a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott jelentését a testületnek.

A vizsgálati anyagot angol nyelven, elektronikus formában küldik el pénteken az ellenőrző bizottság tagjainak - tette hozzá, megjegyezve azt, hogy a fővárosi jelentés további támpontokat nyújthat a vizsgálatokhoz, illetve a metróberuházáshoz kapcsolódó ügyek megtárgyalásához.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc akkori szocialista kormányfőnek, Demszky Gábor akkori főpolgármesternek és helyetteseinek köszönhetően a 4-es metró beruházása lett az ország legnagyobb korrupciós ügye. Emlékeztetett arra, a Fővárosi Közgyűlés február 22-én döntött az OLAF-jelentéshez kapcsolódóan a korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról és október 25-én fogadta el a jelentését.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a munkacsoport vezetője elmondta, a 4-es metró beruházása az Európai Unióban az egyik legdrágább finanszírozott projekt volt a 2007-2013-as időszakban. A beruházás költségei több mint kétszázmilliárd forinttal növekedtek a befejezésig.

Az OLAF által kifogásolt szerződések egytől egyig a 2002 és 2010 közötti időszakban keletkeztek - mondta, hozzátéve: az OLAF-jelentés szerint a 2010 utáni fővárosi városvezetés semmilyen korrupciógyanúban nem érintett. Az OLAF egyetlen szabálytalanságról szólt csak, elismerve azt, hogy azzal a főváros új vezetése az egész beruházás egyik legnagyobb problémáját szüntette meg.

Kapcsolódó hang

Az Európai Parlament elé kerül a budapesti metrókorrupció ügye
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018