eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Romokban Kádár János háza

Romokban Kádár János háza

Az összedőlt kapolyi ingatlant Vidus Lajos, a község polgármestere a falu szégyenének nevezte.

Az egykori Kádár János-emlékház kerítésén régóta áll az „eladó” tábla. Az épület mára összedőlt, a csupasz gerendák meredeznek, ember magasságú gaz öleli a romokat. A táblán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. neve szerepel – írja a sonline.hu. Nemrég egy vihar kidöntött egy épülethez közeli villanyoszlopot is, letépve a vezetéket.

A ház 2005 óta állami tulajdonban van, az MNV Zrt. többször próbálta azt hasznosítani, értékesíteni, de a nem jártak sikerrel. 2014-ben arról szóltak a hírek, hogy ingyen sem kell senkinek.

„Szégyen a falura, ahogy kinéz”

– véli Vidus Lajos polgármester.

A zsúptetős vályogépületet 1986-ban hozatta rendbe az állampárt, és egy Kádár-emlékházat rendeztek be benne. Még padlófűtést is kapott. Kádár János állítólag három- és hatéves kora között gyerekeskedett Kapolyban, bár a polgármester ezt csupán legendának tartja. „Én az öregektől azt hallottam, hogy csupán egyetlen nyarat töltött itt” – tette hozzá.

A Kádár-ház története nemigen foglalkoztatja már a települést.

A közös hivatalt szeretnék kibővíteni, mert a hat település (Somogymeggyes, Somogyegres, Bedegkér, Tengőd, Kánya és Kapoly) kinőtte közös székhelyét. Kaptak az államtól 10 millió forintot adósságkonszolidáció címén, ebből felújították a ravatalozót, és aszfaltoztak. Az óvoda felújítására nyertek 15 millió forintot egy pályázaton. Vis maior pályázat keretében két, nyári nyári vigarok idején tönkrement átereszt hoztak rendbe. A temetőnél saját erőből 200 négyzetméteres parkolót létesítettek. A faluház felújítására, és szennyvízhálózat kialakítására is pályáztak. Támogatásból szeretnék munkagépekkel ellátni a közhasznú munkásokat, úgy tennék rendbe a külterületi árkokat. 

A közmunkások száma, húszról hétre apadt. Kertészetet működtetnek, kedvezményes áron látják el a lakosságot krumplival, zöldséggel. A falunak disznót is hizlaltat az önkormányzat. A lakosság szintén kedvezményes áron vásárolhat húst. A helyiek zöme Tabra jár dolgozni, de néhányan Székesfehérvárig utaznak. Helyben is működik egy német cég, amely elektronikus berendezéseket gyárt, és tekintélyes iparűzési adót fizet a településnek, ebből tudnak fejleszteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×