eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről Botka László - a nap hírei

Meghaladta az 50-et a las vegasi lövöldözés halálos áldozatainak a száma. A napi biológiai órát szabályozó mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka László rendkívüli tájékoztatóján azt mondta, hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban és alulértékelte a Fidesz aljasságát is. Botka László visszalépése után lemondott az MSZP alelnöki tisztségéről Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője. Molnár Gyula pártelnök közölte: a szocialisták nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak. Hozzátette: a legfontosabb most együttműködést kialakítani az egyéni választási körzetekben.

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy lemondásával Botka László beismerte stratégiájának teljes kudarcát. Gréczy Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzéken belül senki nem akar közös listát. Hozzátette: a legfontosabb, hogy azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat a 106 egyéni körzetről.

Az LMP társelnöke szerint fejetlenséghez vezetett és már emberéleteket is érint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár beolvasztása az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Hadházy Ákos szerint egyes kórházak olykor már nem képesek gyógyszert adni a betegeiknek a bürokrácia növekedése miatt.

Két év alatt legalább öt bankot készül felvásárolni az OTP a régióban - mondta a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek. Csányi Sándor közölte: az akvizíciókkal hetven százalékra tervezik emelni a külföldön termelt bevétel részarányát a bank értékesítési árbevételében a jelenlegi 45 százalékról.

Leköszön a Richter vezérigazgatói tisztségéről novemberi 1-jei hatállyal Bogsch Erik. A gyógyszergyártó bejelentette, hogy az eddigi vezető továbbra is megtartja igazgatósági tagságát és elnöki tisztségét. Az új vezérigazgató Orbán Gábor lesz. A Richter igazgatósága felkérte Bogsch Eriket a kereskedelem, a nemzetközi és a kormányzati kapcsolatok közvetlen felügyeletére a társaságnál.

Jogszerűtlennek tartja a katalán függetlenségi népszavazást az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker szerint ha a referendum a spanyol alkotmány szerint zajlott volna, akkor a terület az Európai Unión kívülre kerülne. Hozzátette: a referendum Spanyolország belügye. Vasárnap a voksoló katalánok 90 százaléka szavazott az elszakadásra, a részvételi arány 42 százalékos volt. A rendőrség több helyen fellépett a betiltott referendum megtartása ellen. A katalán kormány adatai szerint több mint 800-an megsebesültek az összecsapásokban.

Las Vegasban több mint 50 ember meghalt és 500 felett van a sebesültek száma, miután egy fegyveres tüzet nyitott egy koncert résztvevőire. Az elkövető a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával. A 64 éves helybéli férfi egyedül követte el a merényletet, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. A támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra. Ez a lőfegyveres ámokfutás követelte a legtöbb halálos áldozatot az Egyesül Államok történetében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy nincs magyar érintettje a las vegasi támadásnak.

Marseille-ben két fiatal nőt késelt halálra egy férfi vasárnap a főpályaudvaron. A támadót járőröző katonák lelőtték, a támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A magát tunéziai származásúnak valló férfi 7 különböző személyazonosság alatt szerepelt kisebb bűncselekmények miatt a francia rendőrség nyilvántartásában.

A napi biológiai órát szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be Stockholmban. Az illetékes bizottság indoklása szerint felfedezéseik rávilágítanak arra, hogy a növények, az állatok és az emberek biológiai ritmusa miként alkalmazkodik a Föld forgásához. A díjakat az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×