eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk
Több gázt spájzoltak be idén

Több gázt "spájzoltak be" idén

A fűtési szezon kezdetén az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban, ez a mennyiség a földgázimporttal kiegészülve biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli igényét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felidézte: a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében annyi földgázt kell elhelyezni a tárolókban, amennyi az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább a 60 százaléka. Az ország téli földgázellátását ugyanakkor nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés is.

A földgáz biztonsági készlet mértékéről szóló rendelet

október 31-étől a jelenlegi 915 millió helyett 1200 millió köbméterben határozza meg a biztonsági készlet mértékét.

Július 1-jével megkezdődött a biztonsági készlet feltöltése, ami a tárolási időszak alatt folyamatosan zajlott és jelenleg is tart - közölték.

A MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést. A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhető a MEKH honlapján - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×