eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Így bontják le a panelházakat - most aztán jól becsengettek

Így bontják le a panelházakat - most aztán jól becsengettek

Érdekesen kezd alakulni egy hódmezővásárhelyi panelblokk története. Az önkormányzat NEM akar bontani és segíteni szeretne, de ezt néhányan kétkedve fogadják.

Orbán Viktor nyár elején azt mondta, vissza kellene bontani a tíz emeletes panelházakat, mert a felső emeleteken már nagyon meleg van, és amúgy is, a panelek csúnyák és rossz állapotban vannak.

A miniszterelnök kijelentése elég nagy vihart kavart akkor a panelesek között, de senkit nem érintett meg ez annyira, mint a hódmezővásárhelyi Csengettyű köz tíz emeleteseinek lakóit, ugyanis a Modern Városok Program keretében ezt a tömböt nevezték ki a panelfelújítási mintaprogram helyszínéül.

A miniszterelnökség és a városvezetés akkor szabadkozott, hogy nem feltétlenül akarják lebontani a paneleket, ez csak felmerült, mint egy ötlet, és hogy ők csak segíteni szeretnének a panelek lakóinak, és bármit is kezdenek a házakkal a mintaprogram keretében, azt csak a lakókkal egyeztetve, az ő beleegyezésükkel hajtják majd végre.

Ez viszont, úgy tűnik, nem győzte meg annyira a lakókat, hogy ne essenek pánikba az első félinformációk hallatán.

A hódmezővásárhelyi panelekről június óta nem lehetett semmit hallani, a héten viszont furcsa hírek kezdtek el terjedni a Csengettyű köz lépcsőházaiban: az elmúlt napokban sorra tartják a lakógyűléseket, amelyeken bejelentik, hogy lebontják az egész épületet, jövő májusig el kell adni a lakásokat, a lakóknak pedig egy hete van eldönteni, hogy eladják-e a lakásukat az önkormányzatnak - írja most az Index.

Amikor ez az információ eljutott a laphoz, gyanús volt, hogy itt valami félreértés lehet, de azért elmentek a lakásszövetkezet következő taggyűlésre, hogy kiderüljön, honnan ered a pletyka, mi az igazság, és hogy kezeli ezt a helyzetet a város vezetése.

Az önkormányzat NEM akar bontani és csak segíteni szeretne

A gyűlésre a Csengettyű közzel szemben lévő egyetemi épület egyik előadójában került sor. Mikor odaértünk, kis késéssel, Hegedűs Zoltán alpolgármester éppen próbálta átkiabálni a mérgesen mormogó úgy 50 fős, főleg 65-80 év közötti lakókból álló közönséget és meggyőzni őket, hogy

az önkormányzat nem akar semmit lebontani és mindenkit csak a jó szándék vezérel.

Az Index tudósítójának érkezése kicsit megakasztotta ezt, mert új napirendi pontként meg kellett szavaznia a szövetkezeti tagoknak, hogy beülhessen az ülésre, de szerencsére Hódmezővásárhelyen még hisznek a sajtószabadságban és a demokráciában, és megszavazták, hogy maradhasson az Indexes csapat.

Így bontják le a panelházakat - most aztán jól becsengettek

Mint kiderült, a következő dolog történt az elmúlt napokban, amitől megijedtek a lakók: A 210 lakás tulajdonosai közül kilencen megkeresték az önkormányzatot, hogy (talán a ház bontásának meglebegtetésétől ösztönözve) elköltöznének a Csengettyű közből, már ki is néztek másik lakást, és azt szeretnék, hogy az önkormányzat vegye meg tőlük a mostani lakásukat.

Az önkormányzat pedig arra jutott, hogy ez nem egy olyan rossz ötlet, sőt, lehetne az a Modern Városok Programból fizetett panelprogram része is.

Az ötlet az, hogy támogatást nyújtanak azoknak, akik eladnák a lakásukat az önkormányzatnak és jobb lakásba költöznek.

Egyelőre ott tartanak az ötletelésben, hogy nagyjából 6 milliót érhet egy lakás a Csengettyűben, ehhez mondjuk tudnának adni még egyszer ennyi állami pénzt, így 12 millióból már egész jó lakásokat lehet venni a városban. Persze még nem mérték fel, hogy tényleg mennyit kellene fizetni, ahogy az sincs kitalálva, hogy milyen feltételekkel adna támogatást a város, feltételül kötnék-e ki például, hogy Hódmezővásárhelyen kell másik ingatlant venni.

Úgyhogy arra gondolt a város vezetése, felméri, hány lakót érdekelne ez a lehetőség a 210 közül, és ha mondjuk 20-30 tulajdonost érdekel a dolog, akkor kidolgoznak erre egy programot. Ami pedig az egy hetes határidőt illeti, ennyi idő alatt az önkormányzat csak azt szeretné, ha a lakók aláírnának egy szándéknyilatkozatot, hogy egyáltalán érdekli-e őket ez a lehetőség, mert ha nem, akkor nem fárasztják ezzel az önkormányzat jogászait.

A megjelent lakók többségét viszont ez az opció látszólag nem annyira érdekelte. Az idős lakók közül többen elmondták, hogy ők felújították a lakásukat, itt laknak már több évtizede, itt nem kell lépcsőzni, és amúgy is, “öreg fát nagyon nehéz átültetni”. A többség azt kérdezte, hogy

nem lehetne-e inkább elkérni azt a hatmilliós támogatást további felújításokra,

vagy akár az egész házat felújítani a panelprogram részeként, akár úgy, hogy lépcsőházanként kiköltöztetik a lakókat valahová pár hónapra, amíg végeznek a teljes gépészeti felújítással. Hogy az ötlet egyik gazdája, egy idős úr fogalmazott, “egyszerű a panel, mint a faék, a felújítás se lehet túl bonyolult.”

Azért volt, aki érdeklődött a lehetőség iránt, több, az átlagnál fiatalabb lakó mondta, hogy érzelmi érvek ide vagy oda,

a ház tényleg rettenetes állapotban van, a csapvíz ihatatlan, évek óta ásványvízzel főznek,

és attól tartanak, hogy pár év múlva olyan felújítások költségeit fizettetik majd ki a lakókkal, amibe belerokkan a család anyagilag.

A legnagyobb probléma viszont az, hogy a lakók nem igazán bíznak abban, hogy az önkormányzat tényleg csak a lakókat akarja segíteni. Többen is elmondták, hogy amióta napvilágot láttak a panelbontás tervéről szóló hírek, azóta nem tudnak rendesen aludni, mert attól tartanak, hogy egyszer csak bejelenti az önkormányzat, hogy menniük kell. Többen voltak a teremben, akik a mostani ötlet mögött is a panelbontási terveket vagy valamilyen mutyit látnak. Az egyik lakó például arra figyelmeztette a társait hogy ha az önkormányzat megvesz elég lakást és többséget szerez a szövetkezetben, azt csinál a házzal, amit akar.

Az önkormányzat pedig láthatóan nehezen birkózik meg ezzel a bizalmi deficittel. Hegedűs Zoltán alpolgármester a közel két órás gyűlés nagy részében arról próbálta győzködi a lakókat, hogy

az önkormányzat NEM akar bontani és csak segíteni szeretne,

mert most ritka lehetősége van arra, hogy kezdejenek valamit a rossz állapotban lévő panelek jelentette időzített bombával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×