eur:
393.1
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Életveszélyes változtatásra készül a kormány?

Életveszélyes változtatásra készül a kormány?

A szakszervezetek azonnali választ várnak arra, hogy mi indokolja a törvénymódosítást, ami alapján mintegy kétmillió háztartásban nem ellenőriznék tervezetten a kéményeket a kéményseprők.

Pintér Sándor belügyminiszter benyújtotta a - többek között a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló - törvény újabb módosítását is tartalmazó törvényjavaslatát, mely értelmében

az egylakásos ingatlanok - családi házak - esetében a kéményseprő-ipari sormunka megszűnne és kizárólag az épület tulajdonosán múlna,

hogy igénybe veszi-e a kéményellenőrzést, mivel annak megrendelése nem lenne kötelező - közölte a Kéményseprők Országos Szakszervezete.

Az MKOI is megdöbbent

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) megdöbbenve olvasta a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény újabb módosítás tervezetét, mely szerint a családi házak esetében megszüntetnék a kötelező kéményellenőrzést.

A kötelező kéményellenőrzés megszüntetésével olyan mértékben csökkenne az állampolgárok élet- és vagyonvédelme, amely nagyon súlyos következményekkel járna. A Magyarországhoz hasonló népességű Belgiumban például nincs kötelező kéményellenőrzés, míg a szén-monoxid mérgezésekből fakadó halálesetek száma tízszerese a hazai esetszámnak - hívta fel a figyelmet az MKOI.

Közölték: a kéményseprő-ipari szerv alkalmatlan a feladatok ellátására és a kéményseprő-ipari tevékenység megszervezésére a törvénymódosítás, valamint az elmúlt egy év kéményseprés terén lezajlott eseményei alapján.

A módosító javaslat részletes indoklásában a Kéményseprők Országos Szakszervezete közleménye szerint az szerepel, hogy az ingatlanhasználóknak ugyan nagymértékben növekszik a felelőssége, de a kötelező kéményellenőrzések nagymértékű adminisztrációs és időbeli terhei  csökkennek.

A belügyminiszter módosító javaslatának indoklását az alábbiakban olvashatják:

A hatályos kéményseprő-ipari szabályozás az ingatlanhasználót – a tüzelőanyag fajtájától függően – évente, illetve kétévente rendszeres kéményseprő-ipari sormunka ellenőrzés lehetővé tételére kötelezi. Ez a kötelezettség az ingatlanhasználónak adminisztrációs és időbeli terhet jelent.

A lakossági teher megszüntetése érdekében indokolt az egylakásos lakóépületeknél a rendszeres sormunka helyett a megrendelésre történő munkavégzést bevezetni.

A megrendelés alapján a területi szolgáltató (az állami kéményseprő-ipari szerv, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató) a sormunkában meghatározott feladatokat végzi el, amelyek lakossági körben továbbra is ingyenesek maradnak (feltételekkel, erről korábban itt írtunk).

A lakossági körön kívüli ingatlanok esetében már jelenleg is általánosan megrendelésre, díjfizetés ellenében történik a kéményvizsgálat.

Az ingatlanhasználó a módosítás következtében szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzési menetrendjétől.

  • A szakszervezet leszögezte: azonnali választ várnak a belügyminisztertől arra, hogy mi indokolta ezt a döntést, amennyiben pedig nem hajlandóak a javaslatot visszavonni, úgy távozásra szólítják fel a belügyminisztert.
  • A MKOI a miniszterelnök segítségét kérte az ügy rendezésében.
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×