eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Mindenkinek utánanéz a választási iroda

Mindenkinek utánanéz a választási iroda

Október elején levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt.

Azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe - jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta:

aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania,

mert a korábbi tíz évig érvényes.

A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.

Péntekig 294 866, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált az NVI-nél. Őket az igazságügyi minisztériumi (IM-) rendelet alapján megkeresik, azt javasolva, hogy ha változás történt az adataikban - elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot -, akkor jelezzék az NVI-nek.

Pálffy Ilona közölte: ez utóbbi azért fontos, mert a népszavazás idején 17 ezren kérték a csíkszeredai konzulátusra a szavazási levélcsomagot, és 12 ezren nem vették át.

A további 355 ezer választópolgárt, aki már letette az állampolgársági esküt, de még nem regisztrált, tájékoztatják a regisztráció módjáról,

szintén az IM-rendelet előírása alapján.

Az NVI elnöke elmondta: a regisztráció 2013 nyarán kezdődött, a 2014-es parlamenti választás idején 193 ezer volt a regisztráltak száma, a tavalyi népszavazáskor 274 ezren szerepeltek a választói jegyzékben, jelenleg pedig 294 ezren vannak. Augusztus 1-jétől 7500 regisztrációs kérelem érkezett, ebből a fele számít újnak, a másik fele vagy megismételte a korábbi regisztrációs kérelmet, vagy az adatait módosította.

Pálffy Ilona a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok szavazási lehetőségeiről szólva megjegyezte: a tervek szerint konzulátus nyílik Manchesterben és Edinburgh-ban.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×