eur:
390.94
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ezért lesz inkább pálinka idén a szőlőből

Ezért lesz inkább pálinka idén a szőlőből

Bor helyett pálinkának adják el a szőlőt Heves megyében. Míg a pincészetek a tavalyi szinten tartják a felvásárlási árakat, addig a főzdék jó néhány forinttal drágábban veszik át a szőlőt a gazdáktól. A termés minősége mindenhol jónak ígérkezik, egyes térségekben csúcsévjáratra számítanak a borászok - írja a Magyar Idők.

A megszokottnál korábban indult a szüret az egri és a mátrai hegyközségben. Az előzetes becslések szerint a tavalyihoz hasonló mennyiséget szüretelhetnek idén a szőlősgazdák, a következő hetek időjárása határozza meg a végleges eredményt.

A Magyar Időknek nyilatkozó szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy elszomorítóak a felvásárlói árak. A legtöbben tavalyi áron veszik át a szőlőt, a borvidéken egy kiló borszőlőért 120 forintot kínálnak a felvásárlók. Ennél jobb áron veszik meg a szőlőt a pálinkafőzdék, így egyre több gazda adja el a termését nekik.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) ebben az évben is elkészítette a 2017. évi szüretre vonatkozó szőlőárprognózisát. A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések szerint országosan csaknem 4,1 millió mázsa szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet. Az átlagárakat több fajta esetében, régiónként határozta meg a HNT. Így például a szürkebarát kilónkénti nettó ára a Felső-Pannon borrégióban 107 forint, míg a Duna borrégióban csak 73 forintot fizetnek érte. Az idén módosított szabályozás értelmében azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben adnak el vagy vásárolnak borszőlőt, de szerződésben nem rögzítették az ármeghatározás módját és nem tettek közzé nyilvános árajánlatot, a HNT prognózisához kell alkalmazkodniuk - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×