eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Összefogtak a pártok az ukrán törvény ellen - a nap hírei

Közösen szólították föl az ukrán elnököt a magyar parlamenti pártok, hogy ne írja alá a kisebbségek jogait sértő oktatási törvényt. A miniszterelnök szerint a népességfogyást a családpolitika erősítésével kell megoldani. Népszavazásra vinné a római-parti védmű ügyét a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei szeptember 11-én.

A magyar parlamenti pártok közösen szólították fel az ukrán elnököt, hogy ne írja alá az új ukrán oktatási törvényt. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az ötpárti egyeztetés után elmondta: a törvénymódosítás hátrányosan érinti a nemzeti kisebbségeket, mivel a felső tagozattól megfosztja őket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől.

A miniszterelnök szerint sürgős választ kell adni az európai népesedési problémára, de a népességfogyást nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani. Orbán Viktor az Egészségügyi Világszervezet európai bizottságának budapesti ülésén célzott egészségügyi programokat javasolt az érintett régiókban. Szerinte egy hosszú távú stratégiával a háborús övezeteket is segíteni lehetne.

Népszavazásra vinné a római-parti védmű ügyét a főpolgármester. Tarlós István az M1-en azt mondta: már nem szakmai vita folyik a kérdésben, ezért a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén kezdeményezni fogja, hogy tartsanak ügydöntő népszavazást a gátról. Hozzátette, hogy az ügyben a közgyűlési döntést a Kúria írhatja majd még felül.

Nemzetbiztonsági bizottsági vizsgálatot kezdeményez a testület fideszes alelnöke a hamis szír útlevelekkel Európába érkezett dzsihadisták ügyében. Németh Szilárd közleményében azt írta: a német szövetségi bűnügyi hivatal adatai szerint az Iszlám Állam terrorszervezetnek több mint 11 ezer hamis szíriai útlevele van, és több ezer ember már ilyen dokumentummal érkezett Európába.

Nemzetstratégai kérdésnek tartja az Országos Mentőszolgálat fejlesztését az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Kossuth Rádióban a mentődolgozók jobb megbecsülése mellett a gépjárműpark cseréjét emelte ki. Szólt arról is, hogy jövőre 10 százalékkal nő a mentődolgozók bére, ami az elmúlt években ezzel együtt összesen 67 százalékos növekedést jelent.

A demokratikus oldalnak minden egyéni választókerületben egyetlen jelöltet kellene indítania – jelentette ki az MSZP választmányának elnöke. Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az MSZP minden demokratikus párttal kapcsolatban áll, így a Demokratikus Koalícióval is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Jobbikkal nem készül együttműködésre.

Október elején folytatódnak a tárgyalások a Tescónál a sztrájk-követelésekről, a szakszervezetek addig nem szerveznek munkabeszüntetést. Az érdekképviseletek egyebek mellett 25 százalékos béremelést és 15 százalékos létszámbővítést követelnek. A Tesco Magyarországon mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A 16 évvel ezelőtti repülőgépes merényletekre emlékeznek az Egyesült Államokban. 2001. szeptember 11-én ezelőtt a terroristák pár perces eltéréssel, két eltérített repülőgépet vezettek a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd egy másik elrabolt repülővel a Pentagon épületébe csapódtak, végül egy negyedik repülő a pennsylvaniai Shanksville városka mellett zuhant le.

Floridában trópusi viharrá szelídült az Irma hurrikán, de még így is 100 km/órás erősségű a szél. Csaknem minden második, összesen 6 millió háztartás áram nélkül maradt. Georgiában is komoly károkat okozott az Irma. Kubában a hét végén tízen vesztették életüket, így összesen 38-ra nőtt a szélvihar halálos áldozatainak száma a karibi térségben.

Evakuálják a magyar állampolgárokat az Irma nevű hurrikán által sújtott Saint Martin szigetéről - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: 9 állampolgárról tudnak a tárca munkatársai.

Nem vállalja az elnökjelöltséget Gyárfás Tamás a Magyar Úszó Szövetség élére. A sportágat korábban 23 évig irányító vezető a távirati irodának azt mondta: nem tudja, melyik tagszervezet jelölte őt, de továbbra is fennállnak azok az okok, amelyek miatt tavaly novemberben lemondott posztjáról. Az úszószövetség közgyűlése szeptember 1-jén hívta vissza Bienerth Gusztáv elnököt, aki hét hónapig irányította a szervezetet.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×