INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

tudomány

agy

navigáció

idegtudomány

Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

Infostart / InfoRádió

Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk - mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora a CEU idegtudományi szimpóziumán az InfoRádiónak.

„Az a struktúra, ami a térbeli tájékozódáshoz szükséges, egyúttal a memóriánk struktúrája is.” Amire emlékszünk, a jó és rossz emlékek, ennek segítségével alakulnak ki – tette hozzá a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora. Buzsáki György a kutatásról elmondta: arra voltak kíváncsiak, hogy a négy térképalkotó mechanizmus hogyan képes egy egészen más típusúnak tűnő aktivitást, az emlékezetet működtetni.

„Az emlékezet is utazás, mentális utazás a múltba.”

Buzsáki György elmondta, az derült ki, hogy ezek egymással szorosan összefüggnek, ugyanazok a sejtek ugyanazokat a dolgokat végzik. Ugyanolyan algoritmusokat produkál, amikor a külvilág segítségével mozog egy állat, vagy amikor egy ember eldönti, hogy jobbra vagy balra megy, szó szerint és átvitt értelemben is – magyarázta a professzor.

„A döntéshozatalokat, a fizikai és a mentális navigációt is ugyanazon struktúrák, sejtek és mechanizmusok hozzák létre.”

A folyamat megértése közvetlenül, holnap még nem segít, de a kutatásnak nagy jelentősége lehet minden mentális és sok neurológiai betegség kezelésében – mondta Buzsáki György.

„A fölfedezett minta mechanizmusa mindenféle Alzheimer-modellben és sok más betegségben is megváltozott, ami komoly problémát okoz.”

Kapcsolódó hang

Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018