eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fontos területet szabályozna az MNB - hetilapszemle

A Heti Válasznak Bogsch Erik, Richter Gedeon elnök-vezérigazgatója beszélt a vállalat terveiről, míg a Figyelő Windisch Lászlóval, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnökével készített interjút. A HVG egy korábbi Makk Károly-interjúból közölt eddig nem látott részleteket.

A Heti Válasz Bogsch Erikkel közöl interjút. A Richter Gedeon Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy cégük a térségben az összes ágazatot tekintve a legtöbbet fordítja kutatás-fejlesztésre, évente mintegy 40 milliárd forintot. Bogsch Erik úgy fogalmazott: a jövő Magyarországon is a biokémiáé, biotechnológiáé, ez utóbbi területet kívánják fejleszteni a szegedi egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia biológiai kutatóközpontjával közösen.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, a Richternél is jelentkezik a munkaerőhiány, de bíznak a duális rendszer sikerében, és szorgalmazzák az elitképzést és a kiugró tehetségek itthon tartását.

„Az a jó, ha a kutatók számára van mozgás az ipar és az egyetemi szféra között, ha van hová visszajönni” – fogalmazott Bogsch Erik, aki elmondta azt is, a Richter bevételei 90 százalékát külföldről szerzi, és tevékenységét 90 százalékban Magyarországon végzi, így munkahelyeket teremt. Az erős forint nem jelent akkora problémát, mint a gyenge rubel - tette hozzá az elnök-vezérigazgató. A Richter oroszországi érdekeltségei ellenére Putyin elnökkel legutóbbi látogatásán nem találkozott, ahogy Bogsch Erik fogalmazott. „nem érdekelt a cselgáncsban”.

A Figyelő Windisch Lászlóval, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnökével készített interjút a fintech startupok tevékenységének szabályozásáról. Windisch László elmondta. a közösségi gazdasági modell drámai változásokat hozott rövid idő alatt. például a YouTube lett a világ legnagyobb médiaszolgáltatója saját tartalom előállítás nélkül, az Airbnb-nek egyetlen saját ingatlana sincs, mégis az első számú vendéglátóipari szolgáltató lett pár év alatt, és az Uber példája is ezt a folyamatot erősíti. Mégis minden esetben felmerül a szabályozás kérdése, csakúgy mint a fintech cégeknél is, amelyek egyszerű, könnyen kezelhető, internet alapú pénzügyi-pénzforgalmi rendszereket működtetnek.

Windisch László elmondta: a jegybank élére kíván állni a technológiai fejlődésnek innovációs csomópontként párbeszédet kezdünk a szektorral, a rugalmas de biztonságos szabályozó-működési környezet kialakításáról. 

A HVG Kimaradt jelenetek címmel egy korábbi Makk Károly-interjúból nyomtatásba nem került részeket közöl. A 91 éves korában elhunyt mester beszélt édesapja berettyóújfalui mozijáról, arról hogy sebészprofesszor, diplomata és pilóta is szeretett volna lenni, de végül filmrendező lett belőle, bemutatja Aczél Györgyhöz fűződő viszonyát, azt, hogy hogyan kell instruálni a színészeket és hogy miképp találtak feleségével Badacsonylábihegyen egy tökéletes nyaralóra épp az alatt a hegyorom alatt, ahol a Ház a sziklák alatt című filmet forgatta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×