eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Már a tyúkhúsban is lehet rovarirtó méreg

Már a tyúkhúsban is lehet rovarirtó méreg

Bár sokkal kisebb rá az esély, a tojás mellett a baromfihúsra is átterjedhet a telepeken használt rovarirtó szer. Máig csak Lengyelország jelezte, hogy találtak fipronillal szennyezett húst, de a hatóságok így is kiemelten ellenőrzik a hazai és külföldi vágásból származó tyúkhúst. Máig összesen tíz esetben indított eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a tojásbotrány miatt hazánkban - írja a Magyar Idők.

Máig csaknem 140 hazai és külföldi mintát vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az európai tojásbotrány kapcsán, az ellenőrzések 94 százaléka zárult le – tájékoztatta a Magyar Időket a hatóság.

A kiemelt ellenőrzés során elsősorban a friss tojásra és a közvetlen feldolgozott termékekre, tehát a tojáslére és a tojásporra koncentrál a hatóság, a laboratóriumokban ugyanakkor az egyéb tojástartalmú élelmiszereket és a tyúkhúst is ellenőrzik. A cél, hogy a fogyasztókhoz ne jusson el olyan áru, amely fipronilt tartalmaz. Bár eddig a legtöbb esetben friss áruról derült ki, hogy rovarölő szerrel szennyezett, legutóbb egy Csehországban gyártott vajas kekszben találták meg az említett hatóanyagot a szakemberek.

A Nébih tájékoztatása szerint bár a tojás hozzáadásával készült termékekben is előfordulhat az európai tojásbotrány kapcsán elhíresült rovarölő szer, ugyanakkor ezek sokkal kisebb veszélyt jelentenek a fogyasztókra, mint a friss áru. A tojásba bekerülő fipronil mennyisége ugyanis sem a tárolás, sem a főzés során nem mérséklődik, a tojás hozzáadásával készített élelmiszereknél azonban csökken a szer koncentrációja.

Ugyanez a helyzet a baromfihússal is. A Nébih tájékoztatása szerint Lengyelország már jelezte, hogy határérték feletti szennyezettséget mért a baromfihúsokban. Ugyanakkor más tagállamokban máig nem találkoztak hasonló esettel. Ennek oka vélhetően az, hogy a fipronil zsírban oldódó hatóanyag, a csirkehús viszont zsírszegény izomszövet.

A hazai piacon eddig mintegy tíz esetben mért határérték feletti szermaradványt a Nébih – szinte kizárólag friss tojásban –, az uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül pedig hat esetben kellett eljárniuk a hatóság embereinek. A külföldi jelzések a legtöbb esetben vaklármának bizonyultak, kiderült ugyanis, hogy a szóban forgó termékekből nem szállítottak a magyar piacra.

A Baromfi Terméktanács tagjai nemrég nyilatkozatot adtak ki, amelyben kijelentik, hogy működésük során nem használtak fel illegális szereket, így az érintett telepekről piacra kerülő áru is biztonságos. A dokumentumot aláíró mintegy harminc kisebb-nagyobb vállalkozás ezzel a lépéssel igyekszik megőrizni a fogyasztók bizalmát, amíg véget nem érnek a hatósági vizsgálatok.

A Nébih szerint a felelősségvállalás és a nyílt kommunikáció mindenképp örvendetes. Ugyanakkor csak hosszabb távon derülhet ki, hogy a botrány milyen hatással volt a fogyasztói bizalomra - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×