eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer pontos eligazítást ad a szülőknek, hogy milyen életkorban milyen internetes játékok valók a gyermekeiknek. Az angol mozaikszóval PEGI-ként hívott rendszer életkori besorolásokat is tartalmaz. Emellett szülői felügyeleti rendszer is telepíthető a gyermek számítógépére és mobiltelefonjára - mondta az InfoRádióban Krasznai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója.

Az online játékoknak van egy besorolási rendszere, – PEGI - ami segít eldönteni, hogy játszhat-e velük a gyermek – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója. Krasznai Csaba hozzátette, ezekben a játék platformjától függetlenül megtalálhatóak az életkori ajánlások és a potenciális kihívások is.

„Lehetőséget kínálnak arra, hogy a szülő beállítsa, ki és hogyan férhet hozzá, illetve telepítheti a játékokat.”

A PEGI-ajánlások minden játékplatformra jól kidolgozottak és sokuk magyarul is olvashatóak – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója. Krasznai Csaba azt javasolja, hogy az adott operációs rendszer gyártójára és a „szülői felügyelet” szavakra keressünk rá, a találatokban pontos segítséget kaphatunk a beállításhoz.

„Alapvető számítógépes tudással ezt meg lehet csinálni, nem különösen bonyolult beállítások és a játékon kívül további hasznot is hoznak.”

Krasznai Csaba kiemelte, fontos, hogy beszéljünk a gyerekkel a videojátékok okozta potenciális problémákról és akár egy,

a gyerekkel közös megegyezésen alapuló „alkut” is köthetünk a játékkal töltött időről

– tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója.

Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Ahogy a gyermekpszichológus kedden az InfoRádióban elmondta, az a legnagyobb probléma a videojátékokkal az, hogy könnyen sikerélményhez juttatják a gyermekeket, emiatt pedig a más, természetes örömforrások már kevésbé lesznek érdekesek számukra. Gyarmathy Éva azt mondta, még a büntetés elkerülésére épülő játékok is függést alakítanak ki az elégedettségérzés kialakulásáért felelős dopamin agyi neurohormon felszabadításával.

Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Gyarmathy Éva szerint is az lehet a megoldás,

ha a szülő az online térben sem hagyja magára a gyermekét:

vagyis részt vesz az internetes játékokban, és segít a játékkal töltött idő meghatározásában. De a szakember szerint az is fontos, hogy valódi, általuk választott kihívásokat kapjanak a gyermekek.

Világszerte egyre több olyan szabályozás van, amely lehetővé teszi, hogy a szülő – főleg a kisebb gyermekeknél – ellenőrizze a gyermeke internet-használatát. Tavaly a Digitális Jólét Programnak is egyik stratégiai eleme volt a gyermekek védelme – mondta az InfoRádióban a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás közölte, hogy a program végrehajtásánál szabályozó döntéseket is hoznak majd: ennek része lesz például az, hogy miként lehet információt eljuttatni a szülőkhöz a függőséget okozó internetes játékokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×