INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

maruzsa zoltán

klebelsberg központ

tanévkezdés

Több újdonság is van az idei tanévben

Több újdonság is van az idei tanévben

Infostart / InfoRádió

Mától a kilencedik évfolyamig ingyen kapják meg a szükséges tankönyveket a közoktatásban résztvevő diákok – mondta el a most életbe lépett újdonságokról Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban. Arról is beszélt, hogy a szakemberhiány az oktatást is érinti, de a tanévkezdés biztosított.

Szokatlan módon idén alig van olyan jogszabályváltozás, ami szeptember elsejétől lépne életbe és jelentős hatással lenne a közoktatásra – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Idén már nemcsak az ötödik, hanem a kilencedik évfolyamig ingyenes a tankönyvellátás".

Újdonság még, hogy hamarosan megjelenik egy miniszteri rendelet, ami 7. és 8., illetve 11. és 12. évfolyamon 2-2 napot igazolt hiányzásként engedélyez a fiataloknak pályaorientációs célra.

"Az elmúlt nyolc hónap tapasztalatai alapján a struktúra működőképes, mind a Klebelsberg Központ, mind a tankerületek esetében. A szükséges források is rendelkezésre állnak az intézmények működtetéséhez, úgyhogy nem látok olyan külső nyomást, ami arra indukálná a tárcát, hogy módosítson a rendszeren. Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy lezártnak tekintjük az állami intézményfenntartás modelljének átdolgozását".

Egyértelművé vált az intézmény és az állam közötti feladatmegosztás, ebből adódó technikai hibára nem hivatkozhatnak már az iskolák – mondta Maruzsa Zoltán.

"Évtizedes mulasztásokat, hiányokat kell néhol pótolni. Azt nem mondhatjuk hogy az idén nyáron a magyar állam az összes állami intézményt tökéletesen felújította és minden a helyére került. Hiszen ha ez így lenne, nem kellett volna a miniszter úrnak hétfőn bejelentenie egy újabb, 80 milliárd forintból megvalósuló, 527 intézményt érintő felújítási és intézménybővítési programot. Van még tehát jelentős felújítási feladat, de a nyáron szokásos karbantartásokra, tisztasági festésekre, kerítésfelújításra a források rendelkezésre álltak, kifizetetlen számlák nem halmozódnak, tehát a rendszer működőképes."

Tanárokat keresnek

A szakemberhiány az oktatást is érinti, mondta a köznevelésért felelős helyettes-államtitkár, de a tanévkezdés biztosított - tette hozzá.

"A szakemberhiány számos kormányzati intézkedést ösztönzött, hiszen ezért alakítottuk át a tanárképzés rendszerét, ezért indítottunk két új gyógypedagógus-képző helyet Debrecenben és Nyíregyházán, hogy legyen elég gyógypedagógus az ország keleti felében is, ezért támogatjuk évről évre Klebelsberg-ösztöndíjjal a természettudományos szakokat választó hallgatókat a felsőoktatásban. A köznevelési intézmények rendelkeznek a feladatellátáshoz szükséges pedagógus-erőforrással, de az igazgatók szoktak arra panaszkodni, hogy válogatni nem nagyon tudnak, hogy a jelentkező mondjuk matematikatanárok közül a legjobbat vehessék fel" - mondta Maruzsa Zoltán.

A munkáltatói típusú jogkörök az új intézményfenntartási modellben sokkal hangsúlyosabban az intézményvezetőknél jelennek meg, mint ahogy az állami feladatátvállalás 2013-as bevezetése óta bármikor - mondta a helyettes államtitkár. "Szerintem a későbbiekben is érdemes továbbvinni ezt a fajta decentralizációt, ebbe az irányba érdemes továbbmenni és az iskolaigazgatók felelősségét minél jobban megerősíteni".

Kapcsolódó hang

Több újdonság is van az idei tanévben
 
Van szakemberhiány, de a tanévkezés biztosított
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018