eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fontos: véradásra hívják a magyar lakosságot, megcsappant a vérkészlet

Fontos: véradásra hívják a magyar lakosságot, megcsappant a vérkészlet

A toborzás ellenére az utóbbi hetekben csökkent az országos készlet.

A nyár utolsó hetében véradásra hív mindenkit, ősztől pedig ismét szervez toborzó programokat az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) azért, hogy továbbra is elegendő vér álljon rendelkezésre - írta a Magyar Idők.

Nyaranta mindig kevesebb a véradások száma, így valamelyest csökken a vérkészlet is az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban – a nagy meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyaralás miatt – kevesebben választják a segítségnyújtásnak ezt a válfaját - közölte az OVSZ.

Az elmúlt hetekben megnövekedett az egészségügyi intézmények vérfelhasználása is, ezért – az intenzív toborzás ellenére is – csökken az országos vérkészlet.

A vérellátó a következő hetekben fokozottan számít a véradók segítségére annak érdekében, hogy maradéktalanul ki tudják elégíteni mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján mindig megtalálhatók az aktuális véradási helyszínek.

Nem csak nálunk, a fejlett világban mindenütt probléma a vérkészletek folyamatos feltöltése, mivel egyre nehezebb új donorokat találni, főleg a fiatalok körében. Ősztől ezért véradást népszerűsítő kampányt kezdenek a középiskolák végzős osztályai­ban, a Pécsi Vérellátó Központban augusztus 31-én iskolakezdési véradó akciót hirdetnek, ahol iskolaszerekkel és kedvezményes kuponnal hálálják meg az önzetlen segítségnyújtást. Szep­tember 2-án pedig retró véradást szerveznek a budapesti Városmajorban és több vidéki helyszínen, ahol a véradókat sör-virsli menüvel várják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×