eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Mennyire lesz forró az ősz?

Mennyire lesz forró az ősz?

Ezen héten elkezdődik a 2018-as országgyűlési képviselő-választás kampánya. Az InfoRádió politikai elemzőket kérdezett arról, hogy milyen ősz vár ránk.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője a kormánypártok részéről nem számít új politikai témára, inkább csak az eddigi kampány megerősítésére.

„A kormányzat által vitt témák jól működnek a nyilvánosságban, miért is változtatna ezen a kormányfő? Ráadásul

kampány közben lovat váltani, furcsa lenne.

Fél évvel a választások előtt radikálisan irányt módosítani, új témákkal előállni, őrültség lenne. A kormánynak van egy felépített narratívája, ami működik. El tudja mesélni a választóknak, mi zajlik a világban, Magyarországnak hol a helye, milyen irányba tartunk. Egyelőre ilyen, működő ellenzéki narratívát nem látok. Kritikák vannak és különféle témák, amelyeket egyes ellenzéki pártok visznek, több-kevesebb sikerrel. Egységes narratívát nagyon nehéz fél év alatt felépíteni. A fények nagyon szerencsés együttállása szükséges ahhoz, hogy egy ilyet az ősz folyamán össze tudjanak hozni” - mondta Lánczi Tamás.

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, Rajnai Gergely szerint a választási kampány legfontosabb kérdése az lesz, hogy az ellenzék képes-e saját témával eljönni, vagy továbbra is csak a kormányoldal ügyeire reagál.

„A legnagyobb probléma nem az, hogy a kormánynak nincs válasza bizonyos kérdésekre, mint a korrupció vagy a nyugatellenesség, hanem, hogy nem is kell ezekre válaszolnia, nem kerülnek előtérbe, hogy muszáj lenne, mert szavazókat veszít. A kampány legnagyobb kérdése, hogy ki tudja valóban tematizálni a kérdést, nem elég az, hogy a témákra milyen választ ad. Ha csak a Fidesz témái lesznek bent, akkor nincs olyan válasz, amit az ellenzék adhatna, amivel népszerűséget tud növelni.”

Az elemzők egyetértenek abban, hogy Simicska Lajosnak nincs semmiféle aduásza Orbán Viktorral szemben, mert ellenkező esetben már felhasználta volna, ráadásul a kormánypárti szavazók elkötelezettebbek annál, mintsem hogy egyetlen, mégoly nagy botránnyal el lehetne őket tántorítani a Fidesztől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×