eur:
395.21
usd:
370.95
bux:
65130.91
2024. április 19. péntek Emma
Váratlan változás az orfűi tavaknál

Váratlan változás az orfűi tavaknál

A rendkívül meleg időszakok ellenére is kiváló az orfűi tavak vízminősége, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy elszaporodtak a rákok is.

Az idei nyáron több hőhulláma alapvetően nem tesz jót a tavak vizének és élővilágának sem. A túl nagy melegben olyan biológiai folyamatok mennek végbe, amik nem feltétlenül kedvezőek az élővilág számára.

Az orfűi tavaknál is aggodalomra adott okot a helyzet, ám annak ellenére, hogy természetes víz révén nem tudják átforgatni, a vízminőség és a vízi élet feltételei is kiválóak maradtak a nyár végére is.

– Szerencsére a nagy kánikuláknak általában egy kisebb-nagyobb vihar, zápor, eső vetett véget, Orfű sosem maradt ki a szórásból, ez jót tett a természetnek – mondta el a bama.hu-nak Rács Zoltán, a Pécsi-tó NKft. ügyvezetője.

Nem figyeltek meg nagyobb mértékű hal- és kagylópusztulást, viszont elszaporodtak a nyár során rákok. Ez nagyon pozitív a tó vízminőségére nézve, hiszen ezek az állatok a tiszta vizeket kedvelik.

A tiszta víz alatt nem az átlátszó, alacsony szervesanyag-tartalmú, hanem a szennyezéstől mentes vizet kell érteni. A rákok alapvetően nagyon érzékenyek az oxigénhiányra és a különböző fertőzésekre, tehát ahol ők élnek, ott biztosan nem okozott nagyobb problémát a nyár során például a fürdőzők bőréről (egész nyáron rengetegen voltak a település szabadstrandjain) a vízbe került naptej.

Korábban a Balatonnal kapcsolatban írtuk meg, hogy elszaporodtak benne a rákok. A kiváló vízminőségen kívül ott az angolnák visszaszorulása okozta a kedvező folyamatot.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×