eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Határozatképtelen volt a rendkívüli ülés

Határozatképtelen volt a rendkívüli ülés

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés - ellenzéki kezdeményezésre - összehívott rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el.

Tóth Bertalan az MSZP részéről napirend előtti felszólalásában úgy látta, hogy bár az óriásplakátok ügyében a kormánypártok már össze tudtak hívni egy rendkívüli ülést ezen a nyáron, a valódi probléma – olvasatában – a CEU-törvény módosítása és a bajba jutott devizahitelesek kilakoltatása.

"A Fidesz és a KDNP ma bebizonyította, hogy nem érdekli Magyarország jövője, nem érdeklik a miattuk bajba jutott emberek százezreinek a sorsa. Ők csak a saját önző, hatalommegtartó érdekeiket követik, mert egy pitiáner, bosszúvezérelt ügyben a Fidesz nyáron össze tudott hívni egy rendkívüli ülést és arra el is jöttek, de a valódi problémák elől elmenekülnek" - fejtette ki a szocialista politikus.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy látta, hogy az ellenzéki pártok csupán a Soros György magyar származású milliárdos számára fontos ügyek miatt hívták össze a parlamentet.

"Valószínűleg még Botka László is hátrahagyna bármilyen korallzátonyt, ha országgyűlési képviselő lenne. Sokan kívánjuk azt, azt gondolom, hogy bárcsak az ellenzéki képviselők, a Jobbikot is beleértve akkor lennének ilyen lelkesek, amikor a magyar embereket érintő ügyekben kellene cselekedni és szavazni" - emelte ki.

Hadházy Ákos az LMP részéről a bajba jutott devizahitelesek kilakoltatásának felfüggesztését szorgalmazta, a távol maradó kormánypárti képviselőket pedig szívtelennek és gyávának nevezte.

"Arról beszélnek, hogy megadóztatták a bankokat, ez így is van. Egy extra adót vetettek ki, elvették azt az extraprofitot, amit a devizahitelesek vérén a bankok kerestek. 2010 óta ezer milliárd forintot vettek el a bankoktól ebben a formában. Azt a pénzt azt ezektől az emberektől vették el, csak elfelejtették visszaadni. Építettek belőle stadiont Felcsúton" - hangsúlyozta.

Dömötör Csaba válaszában elismerte, hogy sok még a teendő, ám aláhúzta, hogy a devizahitelesek megsegítésében az előző évek tapasztalatai alapján a kormánypártok nem tudnak számítani az ellenzéki pártokra.

"A devizahitelesekre hivatkozó LMP sem az árfolyamgátat, sem a végtörlesztést, sem az eszközkezelő létrehozását nem támogatta itt az országgyűlésben, így hát az LMP-re is igaz, hogy ha rajtuk múlt volna magasabb lenne a törlesztő, több maradt volna a bankoknál és többen mentek volna csődbe."

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője már a kormánypártok elszámolási törvényét is hibásnak nevezte.

"Amíg ezeket a hiteleket a Jobbik javaslatának megfelelően nem forintosítják a felvétel napjának árfolyamán, addig ön hazudik és egy kifosztó-mechanizmus gépezetet támogat, melynek értelmében az emberektől indokolatlanul elvett pénzt ön és a bandája jóváírta a bankok számláján, miután paktumot kötöttek a magyar bankszövetséggel."

Dömötör Csaba erre azzal reagált, hogy a kormány intézkedései 1,4 millió embernek nyújtottak segítséget, ám elismerte, hogy van még teendő, majd a Jobbikot támadta.

"A Jobbik elnöke nem szavazta meg a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását és nem szavazta meg a forintosításról szóló törvényt sem, így ebben az esetben is elmondhatjuk, hogy ha a jobbikon múlna, akkor ma magasabb lenne a törlesztő, több maradna a bankoknál és többen mennének csődbe, ezért amit itt maguk művelnek, több mint vérlázító és maga a képmutatás."

Mivel a kormánypárti képviselők nem vettek részt az ülésen, a parlament nem tudta elfogadni a rendkívüli ülés napirendi javaslatát, ezért Latorcai János levezető elnök lezárta az ülést és bejelentette, hogy az őszi ülésszak első rendes ülését szeptember 18-án tartja a Ház.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×