eur:
394.9
usd:
371.92
bux:
66355.57
2024. április 16. kedd Csongor
Komoly feszültségek lesznek az új tanévben Mendrey László szerint

Komoly feszültségek lesznek az új tanévben Mendrey László szerint

Az új tanév feszültséget hoz majd a tantestületek életébe - hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László a fokozódó pedagógushiány és a differenciált bérezés kérdését látja a legfőbb feszültségforrásnak.

A tanév magában hordozza az eddigi konfliktusok továbbvitelét - a tankönyv és a tananyag kérdésében például - és újak is várhatóak, amelyek

„szétzilálhatják” a tantestületen belül a pedagógusok együttműködését

– mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László hozzátette, nem vitatják a jogszerűséget az igazgatói kinevezésekkel kapcsolatban, hiszen a fenntartónak, a munkáltatónak joga van eldönteni, hogy kit kíván az iskola élén látni.

„Az más kérdés, hogy

2010 előtt ez az érintettek véleményének figyelembevételével történt.

Most nem, sőt eljutottunk odáig, hogy e-mailben értesítik a pályázókat, hogy nem fogadta el a pályázatát. És bár a fenntartó nem kötelezett az indoklásra, ezt rossz iránynak tartjuk, rossz az üzenete. Azt szeretnénk, ha legalább az indoklást nyilvánosságra hozná.”

Mendrey László hangsúlyozta, az igazgató döntése nyomán előfordulhat az is, hogy az egyik magyartanár kap béremelést, jelentőset, a másik pedig egy fillért sem.

„Amikor a béremelést bevezették, arról volt szó, hogy 2013. szeptember 1-jén mindenki egyszerre megkapja, de elnyújtották úgy, hogy akkor 60 százalékot fizettek, és azt mondták, hogy szeptember 1-jén mindenki megkapja a ráeső részt. Ez most nem fog megtörténni. Ennek hatására

komoly feszültség alakulhat ki a tantestületben,

ami egészségtelen légkört eredményez az iskolában, és ez nem jó.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a pedagógushiány mérsékléséhez radikálisan át kell alakítani az előmeneteli rendszert, nem jó helyen van többek között a gyakornoki rendszer, a pedagógiai minősítési rendszer, valamint jelentősen meg kell emelni a pályára készülők és a már ott lévők bérezését. Amíg ez a vészhelyzet – kilenc éven belül negyvenezer pedagógus tűnik el – fennáll, lehetővé kell tenni a nyugdíj melletti továbbtanítást, úgy, hogy a nyugdíjuk mellett óraadó tanárként működhessenek – mondta Mendrey László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×