INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

esővíz

szennyvíz

ráckevei-soroksári duna-ág

Szennyvíz ömlik a Ráckevei Duna-ágba

Szennyvíz ömlik a Ráckevei Duna-ágba

InfoRádió

Egyre gyakrabban, szinte hetente működik a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepnél a túlfolyó. Egy-egy esős nap után a csatornában annyi szennyvíz érkezik a telephez, amennyit a rendszer már nem tud befogadni, így a szennyvíz tisztítatlanul ömlik a Ráckevei Duna-ágba.

Baranyi Krisztina az Együtt környezetvédelmi politikusa a vasárnapi esőzéseket a Ráckevei- Soroksári Duna-ág partján élte át és videón is rögzítette, ahogy

egy túlfolyó csatornából a szennyvíz tisztítatlanul ömlik az élővízbe.

 Esőmentes, nyári napon ugyanitt:

A politikus az InfoRádiónak elmondta, egy-egy esős nap után mindig előforduló, gyakori jelenségről van szó.

„Most már lassan mindent beépítettek és leköveztek Budapesten, a növényzet, a talaj felső rétege nem fogja meg a csapadékvizet. A csatornarendszer nem erre lett tervezve, ezért ez a helyzet mindennapossá válik. Két bevezető cső vezet a szennyvíztelepre, amelyek nem tudják a lezúduló mennyiségű vizet kezelni, túlmegy rajta és kijön az alagútszerű csövön és egyenesen megy a Dunába.”

Baranyi Krisztina felhívta a figyelmet a tisztítatlan szennyvíz teljesen elszennyezte a Natura 2000 védelem alatt álló Duna-ágat.

„Az Európai Unió által is kiemelten védett természetvédelmi terület annyira el van iszaposodva, hogy egy évvel ezelőtt jelentős halpusztulás is volt.

Egyszerűen berothadt a Duna-ág.”

Valóban egyre gyakrabban lép működésbe a túlfolyó, a nyári nagy esőzések idején havonta többször is tisztítatlanul kerül a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba a szennyvíz - ismerte el a Dél-Pesti Szennyvíz Tisztító Telep vezetője. Barabás Győző azonban hozzátette:

fizikai képtelenség ennyi vizet bevezetni a telepre

és ott megtisztítani, mivel közös rendszerben történik a szennyvíz és a csapadékvíz gyűjtése, a túlfolyás törvényszerű.

„Egyre sűrűbbek az esőzések. Elődeink tíz éves gyakoriságra terveztek rövid idő alatti ekkora mennyiségű vízlezúdulást, most havonta kétszer-háromszor is előfordul nyaranta. Ezek a vizek hígak, szennyvízzel részben terhelt esővízről van szó, hogy

jóval kisebb a szennyezési hatásuk.”

Barabás Győző hozzátette, nincs tudomása a Duna-ág elszennyezettségéről, hogy környezetvédelmi katasztrófa fenyegetne a területen. Mégis fejlesztéseket terveznek, például egy szűrőrendszer beépítését a túlfolyó csatornába. Ennek tervei elkészültek, az engedélyek megvannak a pályáztatás, kivitelezés, átadás után 8-9 hónap múlva valósulhat meg – tette hozzá a telepvezető.

Kapcsolódó hang

Berothasztja a szennyvíz a Ráckevei Duna-ágat
 
Bővebben
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018