eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Péter Pál: A várólista rokkantakat gyárt

Varga Péter Pál: A várólista rokkantakat "gyárt"

A műtéti várólista egyenlő a rokkantgyártással -- mondta az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában, Varga Péter Pál szerint a kormány felismerte a várólisták csökkentésének fontosságát, de amit erre a célra költ, azt inkább be kellene építenie az intézmények költségvetésébe.

A műtéti várólisták azért alakultak ki, mert a finanszírozás korlátozott volt - fogalmazott a műsorban Varga Péter Pál.

„Ha 150 műtétre lenne szükség egy évben Magyarországon, de csak 100-at fizet a biztosító, akkor az 50 ott marad deficitnek és egy idő után éveket kell várni.”

Márpedig a gerincbetegségek igen fájdalmasak, ezért

ha valakinek éveket kell várni a műtétjére, akkor nagyon sokat fog szenvedni,

ráadásul rokkant lesz, ami többe kerül a társadalomnak, mint az operáció - üzente a főorvos a döntéshozóknak.

„A gerincsebészetben az egyik legfontosabb műtéti javallat a fájdalom.

Ha a fájdalmakkal küszködő embert várakozásra ítélik, miközben regiment gyógyszert szed, beleőrül. Tragédiákat látunk nap mint nap. Várólistát csinálni, a rokkantgyártással egyenlő.”

Ezért tartja fontosnak Varga Péter Pál, hogy a kormány felismerte a műtéti várólisták csökkentésének fontosságát, és idén például hárommilliárd forintot ad erre a célra. Ennek köszönhetően a gerincműtétekre ma már nem öt évet, hanem kilenc hónapot kell várni, amit az év végére tovább mérsékelnek.

„Biztos, hogy hat hónap körülre tudjuk konszolidálni a gerincgyógyászati várólistákat,

ami egy nagyon jó európai színvonalat jelent.”

A várólista azonban újra hosszú lesz, ha a csökkentésére fordított pénzt nem építik be az intézmények költségvetésébe - mondta Varga Péter Pál.

Ki tudja, hány kórház kell?

Az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa a háziorvosi rendszert fejlesztené állami forrásból, hogy rövidítse a betegutakat.

„A háziorvosokat folyamatosan tesztelném, hallgatnám a véleményüket. Milyen lehetőségei vannak a háziorvosoknak a minőségi gyógyításra? Az állam dolga lenne a forrásellátás, hogy ne kelljen innen-onnan hazalapátolni a pénzt a vállalkozásba, hanem azt megcsinálni, hogy az állam strukturáltan fizesse azt a pénzt, amiből ezt a magas szintű tevékenységet el lehet végezni.”

Amennyiben a háziorvosok a jelenleginél több beteget gyógyítanának meg a saját rendelőjükben, akkor valószínűleg kevesebb kórházra lenne szükség, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy hol kellene megszüntetni intézményt - tette hozzá a főorvos.

„Ma Magyarországon senki nem tudja megmondani, mennyi kórház kell.

A valós ellátási igényeket nem ismerjük, mert ez egy sok tényezővel torzított szituáció. Többek között a betegutak analízise és a különböző orvosszakmák által kidolgozott protokollok következetes használata mutatná meg, hogy hány fekvőbeteg-ellátóra van szükség egy adott régióban. Ebben a pillanatban kényszerűségből tartjuk a nagy kórházakat. Sokan vitatkoznak, hogy ezt vagy azt a kórházat be kell zárni. Ki tudja azt megmondani?”

Az orvos biztosan nem, mert ő ellenérdekelt a felülvizsgálatban - folytatta varga Péter Pál. A racionalizálás az állam feladata lenne, és az ellátórendszer adatainak, lehetőleg politikamentes, elemzése alapján kellene elvégeznie - mondta Az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×