eur:
389.13
usd:
362.37
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban

Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban

Készül az a koncepció, amely egyszerűbb átképzést biztosít az oktatási hiányszakmákban, mint például a logopédus vagy az iskolapszichológus – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke. A teljes beszélgetést ma 18 órától hallhatják.

„Év elején elég sokat hallottam arról, hogy a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási nehézségekkel küszködő gyermekeknek a kezelésére kevesebb költségvetési forrás van. Ez nem igaz” - jelentette ki Solti Péter.

Hozzátette: ez természetesen a költségvetésben tervezve van, így ez a szakszolgálatok számára egyértelmű jelzés, és ezt a jelzést elég sok helyen megtette maga is.

„Ott, ahol kimutatható, hogy egyébként még hány fős gyógypedagógiai kontingensre van még szükség az adott feladat ellátásához, ezt

a forrást a tankerületi központ minden esetben biztosítani fogja

– és ez így is történik” - jelentette ki a Klebelsberg Központ elnöke.

Hozzátette: a gyógypedagógus álláshirdetések száma is ennek megfelelően nőtt az elmúlt időszakban.

Solti Péter úgy véli, hogy nem a költségvetési forrással vagy ennek a rendelkezésre állásával van a probléma, hanem azzal, hogy nincs elég gyógypedagógus. Ez sokkal nehezebb kérdés.

Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban

„Arról kell majd gondolkodni, hogy milyen olyan szakterületek vannak, amikre egyszerűbben lehet az átképzést vagy a továbbképzést kialakítani. Tehát hogyan lehet mondjuk a logopédushiányt vagy az iskolapszichológus hiányt valamilyen szintű átképzéssel rövidebb idő alatt teljesíteni úgy, hogy egy meglévő kollégának a továbbképzésére koncentráljunk, és őt motiváljuk ebben” - mondta a Klebelsberg Központ elnöke.

„Ezzel kapcsolatban Sipos Imre miniszteri biztos dolgozik egy nagyon komoly koncepción, és ahogy elkészül vele, megfelelő tájékoztatást fog adni”

- tette hozzá Solti Péter.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják ma este hat órától itt, az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×